Скоро НАП ще предостави на гражданите приложение, с което могат

...
Скоро НАП ще предостави на гражданите приложение, с което могат
Коментари Харесай

НАП ще пуска приложение за проверка на изтеклите данни при атаката

Скоро Национална агенция за приходите ще даде на жителите приложение, с което могат да ревизират какви персонални данни са изтекли при хакерската офанзива.
Той добави, че при хакерската офанзива към 3% от всички осведомителни масиви на Национална агенция за приходите са наранени. Това са данни – имена и ЕГН-та на над 4 милиона живи български жители и над 1 милион умряли.
Бъчваров изясни още, че офанзивата е посочила уязвимостта на компютърната система и отговорност за нея ще се поеме, само че непосредствената задача е организацията да каже на жителите: първо, има ли техни данни (сред изтеклите), второ, какви са тези данни и трето, какво може да направи един жител, чийто данни са в този текст, тъй че да понижим дотолкоз, доколкото е допустимо неподходящите последствия от това.
Може ли някой да изтегли заем от мое име или да продаде парцела ми - тези сюжети съгласно Бъчваров изглеждали малко евентуално. По думите му при всички тези системи се изисква физическото наличие на индивида, неговата персонална идентификация, тъй че най-тежките, най-сериозни закани, които били споменавани все още, изглеждали малко евентуални.
Той обяснси още, че се правят проби за уязвимости в Национална агенция за приходите. "Ако това постанова прекъсване на някои електронни услуги, това ще бъде направено ", сподели още Бъчваров.
"Паралелно с това за нас е значимо да продължи естественото опериране на останалата част от активността на Национална агенция за приходите, обвързвана с обявление, заплащане, администриране на налози ", уточни той.
Според него при хакерската офанзива не става дума за злополука, нито за нещо безобидно. "Нашият фокус е ориентиран в тези дни върху две съществени тематики Първата е да оценим има ли други уязвимости на осведомителните системи на Национална агенция за приходите и в случай че такива бъдат открити, те да бъдат затворени незабавно, тъй че да се отстрани всеки риск за продължаващо нарушаване и корист. Вторият ни главен фокус е да дадем допустимо най-вече и най-подробна и потребна за жителите, чиито данни са изтегли, информация “, уточни още Бъчваров.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР