Скоро децата тръгват на училище. За някои от тях това

...
Скоро децата тръгват на училище. За някои от тях това
Коментари Харесай

9 грешки, които родителите на първокласника често допускат

Скоро децата потеглят на учебно заведение. За някои от тях това ще е първо прекрачване на прага. Емоциите са мощни, а родителите се вълнуват не по-малко. Заедно с упоритостите в кое учебно заведение са съумели да запишат дребния възпитаник, дали то ще даде добър старт в живота му те се приготвят да бъдат родители на предстоящ възпитаник.
За някои от тях това е също първи опит. За най-честите неточности, които те позволяват споделя психологът Алена Яшанина.

1. Не започвайте от първия ден да помагате с уроците, без даже детето да ви е потърсило и да е поискало за помощ. 
Така ще неуспехите шанса му да построи отговорност към своите отговорности в учебно заведение. То с ненаситност ще ги трансферира на мама. Резултатът – ползата на детето и желанието му да учи ще намалее.

2. Да заплашвате детето. Не е рационално да увеличавате напрежението с пояснения от сорта: “Там не е като в детската градина “, „ Никой няма да ти угажда, нито да се преценява с теб “ или да го плашите със дилемите, които му предстоят: „ Ето, стартира сериозният живот, няма мърдане – в учебно заведение ще те правят оценка, ще има високи условия “.
Не му обяснявайте, че детството му е свършило: „ Сега няма да имаш време за всички тези нелепости – игри, анимационни филмчета. Ставаш възпитаник! “.
Всичко това единствено натрупа напрежение и пречи на детето умерено да се приспособява.

3. Не му обещавайте, че всичко ще е леко и радостно. Това е другата прекаленост. Не бива да разказвате на тревожното дете, че учебното заведение е един безконечен празник и, че нищо мъчно не му следва. Защото то ще повярва на мама, а отивайки в учебно заведение неизбежно ще се сблъска с някои усложнения - взискателни учители, друг режим, условия.
Ако не е квалифицирано, при срещата с тази реалност, то може да се изплаши и разстрои.

4. Да изисквате идеални резултати. Тетрадките да са чисти и безупречно попълнени, стихотворенията да са научени...
Началото в действителност е мъчно. Иска доста усърдие, доста извършения, с цел да се реализиран резултати. И, с цел да не откажете детето и още през цялото време да върви с наслада на учебно заведение, намалете условията.

5. Да се карате и да го наказвате за неприятни резултати и забележки. Те не са неуспех, а по-скоро сигнал, че детето се оправя мъчно и му е нужна спомагателна помощ, а не санкции.

6. Да вършиме прибързани заключения при спор с други деца и педагози. По-добре е да огледате обстановката от разнообразни страни и да изчакате.

7. Да игнорирате недоволствата на детето, че го тормозят. Ако детето показа, че в учебно заведение съучениците му непрекъснато го наскърбяват, а още повече учителите, не трябва да оставяте това без внимание и с вярата, че то единствено ще се оправи със обстановката.
За страдание има такива случаи, при които детето не може единствено да се отбрани и се нуждае от вашата помощ.

Продължава на страницата на

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР