Скоро Чикаго може да се превърне в най-големия американски град,

...
Скоро Чикаго може да се превърне в най-големия американски град,
Коментари Харесай

Чикаго все по-близо до безусловния базов доход

Скоро Чикаго може да се трансформира в най-големия американски град, който тества безусловния базов приход.

Ако локалните управляващи одобрят концепцията, то подбрани семейства ще стартират да получават по 500 $ на месец, без значение дали `членовете им работят или не.

Градските законотворци поддържат концепцията за тестови интервал, в границите на който 1000 локални семейства ще получават абсолютно пари от общинския бюджет, написа Business Insider. 

Законопроектът, който е импортиран от Амея Павар, към този момент получи поддръжка от 36 от общо 50 члена на Общинския съвет. По думите на вносителката пред медията Intercept, безусловният базов приход ще помогне на голям брой американски фамилии, които разполагат с оскъдни средства, като също така ще посрещне навлизането на автоматизацията, която може да изтрие доста от съществуващите работни места.

Законопроектът ще бъде подложен на диспути от градският Комитет за развиване и одит на работната мощ. Ако задоволително членове поддържат проекта, той ще бъде показан пред Общинския съвет за гласоподаване.

Според законите в Чикаго кметът на града има правото да наложи несъгласие на закона, в случай че не е склонен с него. Ветото обаче може да бъде отстранено, в случай че 2/3 от Общинския съвет гласоподава за това.

Павар се надява на поддръжка от Общинския съвет и кмета на Чикаго, само че към този момент няма изясненост доколко концепцията ще бъде възприета.

Схема, наподобавяща категоричен базов приход, към този момент действа в Аляска, където до 2000 $ годишно се изплащат на жителите, като средствата идват от петролните компании, които оперират в щата.

Други елементи на Съединени американски щати също ще опитват с концепцията. В дребното калифорнийско градче Стоктън през 2019 година ще започва 18-месечен тест на схемата, като 100 души ще получават по 500 $ месечно в границите на интервала.

През 2017 година Финландия стартира да изплаща на 2000 безработни лица по 560 евро месечно. Въпреки тиражираните проекти, че безусловният базов приход ще стартира да обгръща и работещите финландци, в последна сметка опитът беше преустановен за сметка на други обществени планове.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР