Скоро британският Върховен съд ще излезе с решаващо и безпрецедентно

...
Скоро британският Върховен съд ще излезе с решаващо и безпрецедентно
Коментари Харесай

Казусът около Брекзит - Върховният съд навлиза в непознати политически води

Скоро английският Върховен съд ще излезе с решаващо и невиждано мнение, от което зависи съществуването на късото ръководство на премиера Борис Джонсън и което ще ожесточи още повече разногласията към мъчителната тригодишна сага с Брекзит, написа ДПА.

Това е първият случай, когато от Върховния съд се желае да се произнесе по преустановяването на работата на Народното събрание от английски водач.

Знак за сериозността на казуса е, че 11 от 12-те членове на съда изслушват юридическите оспорвания на решението на Джонсън да удължи почивката на Народното събрание до 14 октомври. Ищците, както и доста опозиционни депутати, упрекват Джонсън, че лъже обществеността за аргументите за прекъсването на работата на Народното събрание.

Спазвайки парламентарния протокол, министър председателят е помолил кралица Елизабет Втора да утвърди удължаването на почивката на Народното събрание, което значи, че той е упрекнат и в заблуждаване на монарха.

Джонсън сподели, че желае да внесе управническата стратегия на държавното управление си на нова сесия на Народното събрание. Критици обаче го упрекнаха, че се пробва да ограничи парламентарния надзор с наближаването на крайния период за излизане на Англия от Европейски Съюз, 31 октомври, който Джонсън се зарече да съблюдава със или без съглашение.

" Никой човек със здрав разум не повярва на посочената от Борис Джонсън причина за прекъсване на работата на Народното събрание ", сподели представителят на опозиционната Лейбъристка партия по въпросите на Брекзит Киър Стармър.

Макар че подкрепящи Брекзит депутати и други поддръжници на Джонсън настояват, че това е политически развой, ръководителят на Върховния съд Бренда Хейл акцентира във вторник, че съдиите ще прегледат единствено правните аспекти на преустановяването на работата на Народното събрание.

Настанен във внушителна постройка наоколо до Народното събрание, Върховният съд е последната апелативна инстанция за всички цивилен каузи във Англия и за наказателни каузи от Англия, Уелс и Северна Ирландия.

Въпреки че единствено Народното събрание има пълномощието да приема или анулира закони, съдът е висш съдия по всички разногласия за юридически тълкувания. Съдът също може да изиска от Народното събрание да преразгледа нормативен акт, в случай че счита, че някой нов закон влиза в спор със законодателство, което към този момент е в действие.

 Борис Джонсън
© Reuters

Борис Джонсън

" Той преглежда каузи с най-голямо публично или конституционно значение, които засягат цялото население ", се споделя на формалния уебсайт на съда.

Малко правосъдни проблеми, в случай че въобще има такива, са били по-важни от сегашния. Последния път, когато 11 съдии от Върховния съд са заседавали дружно, беше през януари 2017 година, когато съдът се произнесе в интерес на Джина Милър - активистка, водеща акция срещу Брекзит - която оспори желанието на предходния закостенял министър председател Тереза Мей да стартира процедурата по Брекзит без гласоподаване в Народното събрание.

Милър сезира британски съд поради решението на Джонсън да прекрати работата на Народното събрание и след правосъдно решение в интерес на държавното управление апелира във Върховния съд.

От друга страна, най-висшият съд в Шотландия постанови, че това прекъсване на работата на Народното събрание е " нелегално, защото е имало за цел да осуети работата на Народното събрание ". Шотландските съдии също обявиха, че съгласно тях Джонсън се е стремил да издейства преустановяването на работата на Народното събрание " по загадъчен метод ".

Джонсън обаче все по този начин упорства, че прекъсването на работата на Народното събрание ще му разреши да прокара програмата си за възстановяване на здравните услуги, на работата на полицията и други " цели за хората ". " До момента Народното събрание се е провалил в изпълняването на волята на народа ", съобщи той онлайн предходната седмица в отговор на въпрос дали държавното управление му е антидемократично и властническо.

Джонсън имаше поради референдума за Брекзит от 2016 година, на който 52 % от гласоподавателите гласоподаваха за овакантяване на Европейски Съюз. Британският министър председател съобщи, че " Народното събрание ще има премного време да прегледа съглашението ", което той се надява да подписа на срещата на върха на Европейски Съюз на 17 и 18 октомври.

Политически въпрос

Вчера юристът на Джонсън сподели, че решението на английския министър председател да спре работата на Народното събрание е политически въпрос, а не проблем за разглеждане от съда, и затова не е нещо, по което съдиите могат да се произнесат.

Въпросът за допустимостта на желае, предявен против решението на премиера, се обрисува като основен за това в каква посока ще тръгне делото, почнало във вторник, отбелязва " Ройтерс ". Решението на 11-те съдии се чака в петък.

Според държавния юрист Джеймс Ийди, в случай че съдът се намеси в този въпрос, който е " територия на политическа преценка ", това ще наруши " фундаменталния парламентарен принцип " за разделянето на управляващите, по-конкретно в тази ситуация сред правосъдната и изпълнителната власт.

Висшият съд в Лондон се произнесе при започване на месеца, че прекъсването на работата на Народното събрание е политически, а не юридически въпрос, без значение от съображенията, с които е стимулирано. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (716)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР