Скоро Австрия ще закрие най-стария си печатен ежедневник. Държавният Wiener

...
Скоро Австрия ще закрие най-стария си печатен ежедневник. Държавният Wiener
Коментари Харесай

Австрия закрива най-стария си печатен вестник - Wiener Zeitung

Скоро Австрия ще закрие най-стария си печатен всекидневник. Държавният Wiener Zeitung е считан за образец за качествена публицистика. Но от края на месеца изданието ще бъде оповестено единствено онлайн.Редакционният екип е неудовлетворен от смяната, тъй като ще бъдат съкратени доста работни места. Последният брой на вестника ще излезе на 30 юни.
Вестникът съществува от 1703 година Това лято щяхме да отпразнуваме 320-ата си годишнина. Този вестник наблюдава доста събития. Текстът на Декларацията за правата на индивида беше отпечатан тук. И доста велики персони като Моцарт и Бетовен са се рекламирали в него. Това е просто историческа памет, която ми липсва измежду политиците.
Юдит Белфки, основен редактор на Wiener Zeitung

Австрийското държавно управление стопира да издава вестника, защото твърди, че нова европейска инструкция лимитира главния източник на приходи - така наречен наложително издание. 
Задължителното издание значи, че бизнесът трябваше да разгласява своите годишни финансови доклади тук. И че заплащанията към вестника към този момент няма да съществуват под тази форма в бъдеще. Финансирането на вестника трябваше да бъде променено.
Курт Егер, представител на Австрийската национална партия

През последните 5 години Австрия падна от 11-о до 29-о място в показателя за независимост на медиите, и то освен поради намаляващия брой на ежедневниците. Има и обвинявания, че държавното управление съзнателно заплаща за реклами в медиите, с цел да повлияе на тяхната работа.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР