Скопие. Станишев в Скопие: ПЕС с категорична подкрепа за започване

...
Скопие. Станишев в Скопие: ПЕС с категорична подкрепа за започване
Коментари Харесай

Председателят на ПЕС Сергей Станишев в Скопие: ПЕС с категорична подкрепа за започване на преговорите с ЕС през октомври

Скопие. Станишев в Скопие: ПЕС с безапелационна поддръжка за започване на договарянията с Европейски Съюз през октомври
Правителството на Заев извърши уговорките си, на ход е Съветът. Това оповестиха от пресцентъра на ПЕС .
„ От името на социалистите в Европа, предадох на премиера Заев безапелационната поддръжка за започване на договарянията за участие в Европейски Съюз през октомври. Северна Македония, водена от лявото държавното управление, извървя дълъг път на тежки политически промени и в границите на две години реализира незабравим прогрес. Той беше оценен и от Европейската комисия, която възобнови рекомендацията за започване на договаряния с Македония, откакто тя беше отнета по време на мандата на Груевски. "
Това съобщи президентът на ПЕС Сергей Станишев в Скопие, където организира срещи с премиера на Северна Македония Зоран Заев, както и с министъра на защитата и зам.-председател на СДСМ Радмила Шекеринска. Посещението е месец преди съвещанието на външните министри на страните от Европейски Съюз, които би трябвало да дадат зелена светлина на преговорния развой.
„ Малцина водачи остават в историята. Но Зоран Заев и Алексис Ципрас сигурно ще бъдат записани в нея. Те заплатиха висока политическа цена и направиха немислимото, разрешавайки спор, продължаващ с десетилетия. Подписването на Договора за добросъседство с България, след повече от 10 години отсрочване от страна на Груевски, също беше значима крачка към стабилността в района. Вярвам, че е въпрос на време и Българо-македонската историческата комисия да реализира консенсус по противоречивите тематики. Сега на ход са страните-членки и чакам Европейски Съюз най-сетне да извърши поетите задължения, по този начин както направи македонското държавно управление. Добре знаем каква е алтернативата при положение на ново отсрочване - връщане към национализма и популизма, което единствено ще съживи тлеещите спорове от близкото минало. “, разяснява водачът на европейските социалисти.
„ Наред с промените, нужни за покриване на критериите за участие в Европейски Съюз, кабинетът на Заев извърши доста от обещанията си към македонските жители, през днешния ден те живеят по-добре и по-сигурно. Лявото държавно управление организира същинска обществена политика и не е инцидентно, че има повишение на минималната и междинната работна заплата в страната, спад на безработицата с 10%, ограничения за младите. Важни са и промените в правосъдната система, във взаимоотношение с Европейска комисия. В Северна Македония към този момент няма чувството, че е допустимо някой да е над закона. Това ме радва и откровено приветствам нашите сътрудници от СДСМ за този триумф. Защото в близост е времето, в което като президент на ПЕС, идвах да ги поддържа на големия опозиционен протест. Днес виждам, че с изключение на тежката политическа отговорност да придвижат страната си напред, те сполучливо носят и тази на изпълнените предизборни задължения.
ПЕС уверено ще поддържа СДСМ в идните парламентарни избори през 2020 година Обмисляме огромна конференция, отдадена на Югоизточна Европа с семейството на Скопие. “, заключи Станишев.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР