Скопие. След пауза в Клуба на депутата в Скопие бе

...
Скопие. След пауза в Клуба на депутата в Скопие бе
Коментари Харесай

A1 On : Лидерската среща в Скопие: Партиите са далеч от постигането на споразумение

Скопие. След пауза в Клуба на депутата в Скопие бе обновена срещата на водачите на четирите най-големи партии в Македония, оповестява скопското електронно издание A1 On , като добавя, че съгласно източници от СДСМ към сегашния миг ръководителите на политическите сили са надалеч от постигането на съглашение.
Към сегашния миг няма публична информация за това по какъв начин е минала първата част на срещата. От ВМРО-ДПМНЕ подчертаха само, че към момента не е разисквано провеждането на референдума за догорова с Гърция. Обсъдени за Законът за финансиране на политическите партии и за служебното държавно управление.
На срещата, която се организира в Клуба на депутата в Скопие, участват ръководителите на СДСМ – Зоран Заев, на ВМРО-ДПМНЕ – Християн Мицковски, на „ Демократичен алианс за интеграция “ – Али Ахмети и на БЕСА – Билал Касами. Те ще се опитат да изяснят позициите си по отношение на провеждането на референдума за контракта с Гърция.
Срещата в този формат се организира по искане на водача на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, който след диалозите в сряда настоя да се провеждат нови, само че в по-тесен състав – по двама от ръководещата коалиция и от опозицията.
По-рано тази седмица държавното управление на премиера Зоран Заев внесе в Народното събрание предложение за промени в правилника за избирането на членовете на Държавната изборна комисия (ДИК), който планува те да бъдат назначавани с нормално болшинство от 61 депутати, а не с квалифицирано болшинство, както до този миг. Това стана причина за негодуванието на депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Според партията предлагането за промени е импортирано без да са извършени съвещания и без да е обещано единодушието на опозицията.
Промените в правилника за ДИК бяха препоръчани, откакто ВМРО-ДПМНЕ обвърза избора на членовете й с приемането на Закона за финансирането на политическите партии, както и със основаването на служебно държавно управление. Поради тази причина образуването на ДИК е блокирано – крайният период за избирането на новите й членове изтече преди две седмици.
Създаването на ДИК е от решаващо значение, защото тя е способената институция, виновна за осъществяване на референдума за контракта за името. Той би трябвало да се състои в края на септември или началото на октомври тази година.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР