Скопие ще реагира на оценката на Българската академия на науките

...
Скопие ще реагира на оценката на Българската академия на науките
Коментари Харесай

Скопие: Македонският език не е диалект на българския

Скопие ще реагира на оценката на Българската академия на науките (БАН), че македонският език е акцент на българския, сподели министър председателят на Северна Македония Зоран Заев, представен от телевизия Телма.

" Ще реагираме, тъй като този въпрос е част от въпроса за решение на проблемите сред Република Северна Македония и България в Договора за добросъседство и другарство. Първите стъпки са направени. Вярвам, че би трябвало да решим това. Не знам реакцията, в този момент слушам от вас. Разбира се, ще реагираме и посредством министерството на външните работи и ще създадем всички наши мнения, откакто прочетем каква е самата реакция “, сподели Заев в отговор на журналистически въпрос.

Преди ден Българската академия на науките (БАН) излезе с позиция, че формалният език в югозападната ни съседка е писмено-регионална норма на българския език. Българската реакция бе в отговор на признатата от Академията на науките и изкуствата в Скопие " Харта за македонския език “, съгласно която формалния литературен език на Република Северна Македония като обособен независим език, определян в Скопие като " македонски “.

Според Българска академия на науките документът съдържа погрешни и неприемливи позиции, които вредят на връзките сред двете прилежащи страни.

По-рано този месец македонският президент Стево Пендаровски показа в телевизионно изявление, че се е опитал да приказва на български с премиера Бойко Борисов, само че не е съумял, защото не знае повече от 2-3 израза.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР