Скопие. Съединените щати ще продължат силната подкрепа на Македония за

...
Скопие. Съединените щати ще продължат силната подкрепа на Македония за
Коментари Харесай

Матю Палмър: Македония има силната подкрепа на САЩ за членство в ЕС

Скопие. Съединените щати ще продължат мощната поддръжка на Македония за участието в НАТО, което към този момент е въпрос на време, само че и по пътя й към евроинтеграция, съобщи през днешния ден специфичния представител на държавни секретар на Съединени американски щати за Западните Балкани Матю Палмър по време на визитата му в Скопие, представен от македонската редакция на Радио Voice of America .
„ Идвам незабавно след утвърждението на протокола за участие в НАТО от Сената на Съединени американски щати. Това е и най-хубавият миг да съм тук, след неотдавнашното посещаване на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео. Идвам, с цел да потвърдя и подсиля поддръжката на Съединени американски щати за Северна Македония и нейния европейски път и вероятност “, сподели Палмър.
Междувременно външният министър Никола Димитров сподели, че политиците в страната би трябвало да бъдат упорити и да разрешат всички основни въпроси като Закона за прокуратурата.
„ Говорихме за участието в НАТО и какъв брой е значимо да се отвори европейската глава за македонските ползи и за ползите на Вашингтон. Веднъж попаднахме в клопката на разочарованието през 2008 година и мисля, че това няма да ни води надалеч, в случай че паднем още веднъж. Трябва да сме настойчиви и да премахнем и последното опрощение, това е Законът за прокуратурата. Нека бъдем още по-подготвени и упорити в намирането на метод да обединим както нашите ползи, по този начин и тези на държавите-членки. Това е част от Европа и Европа не може да остане сполучлива и мощна, в случай че районът остане уязвим, " сподели министър Димитров след срещата.
На среща с вицепремиера и министър на защитата Радмила Шекеринска тематиката на диалога е била участието на страната в НАТО
„ Ратификацията в американския Сенат и визитата на държавния секретар на Съединени американски щати Помпео са мощно доказателство за стратегическото партньорство и поддръжката на Съединени американски щати за Северна Македония. Неприемането на решение от Европейския съвет за започване на договаряния не трансформира решимостта ни - да работим за реализиране на стратегическите ни цели - участие в Европейския съюз и НАТО, " сподели министър Шекеринска след срещата.
Шекеринска и Палмър заключиха, че съдействието в региона на защитата сред Македония и Съединени американски щати е на най-високо равнище и ще бъде засилено от участието на страната в НАТО.
След Македония Палмър ще посети Сърбия, Косово и Гърция.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР