Скопие. С 62 гласа за и нито един против“ депутатите

...
Скопие. С 62 гласа за и нито един против“ депутатите
Коментари Харесай

„ТВ 21“ : Македонските депутати обявиха неделята за почивен ден

Скопие. С 62 гласа " за " и нито един „ срещу “ депутатите в Събранието на Северна Македония одобриха Закона за изменение и допълнение на Закона за трудовите връзки, който прави неделя ден за седмична отмора, осведоми скопският ефирен канал “ТВ 21 “ .

„ Неделята, като неработен ден е действителност. Правителството и Министерството на труда и обществената политика извършиха обещанието, което дадоха на служащите. „ От 1 януари неделята ще бъде ден за седмична отмора за 92% от работещите “, сподели министърът на труда и обществената политика Ягода Шахпаска във връзка приемането на изменението на Закона за трудовите връзки, който дефинира неделята като неработен ден.

Министър Шахпаска сподели, че това законово решение дава опция за определяне на баланс сред професионалния и персоналния живот на чиновниците, като причина за тяхната мотивация и по-голяма успеваемост на работното място.

„ Работниците са най-големият ни актив. Техният труд би трябвало да бъде почитан и оценен. Следователно тези, които ще се занимават с действия, които заради технико-технологичния развой не би трябвало да бъдат прекъсвани, ще получават най-малко 50% по-висока дневна заплата на седмица и почивен ден, който могат да употребяват през идващите седем дни. Неспазването на това законово решение ще се открива от Държавната ревизия по труда и работодателите, които нарушат закона, ще получават възбрана за работа за 15 дни, а в случай че нарушаването се повтори в границите на една година, възбраната за работа ще бъде 30 дни. „ По време на възбрана за работа работодателят ще бъде длъжен да изплаща на служащите обезщетение в размер на заплатата “, сподели Шахпаска.

Тя добави, че чиновниците в комерсиалните центрове, т.е. моловете, които ще работят в неделя, ще получават по две дневни надници. Допълнително 2% от осъществения оборот в моловете през миналата година за работа в неделя и празници ще бъдат предопределени за създаване на нови детски градини.

„ Работниците са гръбнакът на нашата стопанска система и движещата мощ на страната “. „ Затова те остават наш приоритет в построяването на бъдещи политики “, сподели министър Шахпаска.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР