Скопие. Протест в Скопие срещу превръщането на страната във втора

...
Скопие. Протест в Скопие срещу превръщането на страната във втора
Коментари Харесай

Македония: Протест в Скопие срещу превръщането на страната във втора българска или трета албанска държава завърши с изгарянето на знамето на ЕС

Скопие. Протест в Скопие против превръщането на страната във " втора българска " или " трета албанска " страна приключи с изгарянето на знамето на Европейски Съюз, предават локалните медии.

Според организация " Макфакс " уредници на митинга са били Македонското патриотично придвижване " Твърдокорни ", Македонски обединени сили (МОС) и разнообразни цивилен организации, измежду които и сдружението " Прераждане ", което провежда митинги и блокади против подписването на контракта за другарство и добросъседство с България.
Протестиращите са оповестили за " врагове на македонския народ ръководещите в държавното управление и Народното събрание ".
Агенцията цитира изявлението на Дардан Венетски, съгласно който " с подписването на контракта с България ще има две български страни, две български държавни управления и две български църкви ", а с " признаването на албанския за формален език - две албански страни ".
Венетски счита, че " Македонската православна черква не се нуждае от признаването на България, защото е основана от Апостол Павел ".
Ана Бобинкова-Мияковска от сдружение " Прераждане " е призовала за обща битка за опазване на идентичността на Македония, и е оповестила основаването на петиция на всички несъгласни с политиката на държавното управление.
Любиша Настовски от МОС счита, че " в случай че настояванията не може да се реализиран с мир, ще последва война ".
По време на митинга група младежи са запалили знамето на Европейски Съюз.

Електронното издание " 24 новини " оповестява, че днешният митинг е бил ориентиран против контракта за добросъседство с България, въвеждането на албанския език като формален и договарянията за името с Гърция.

" Фактор " извежда в заглавие изгарянето на европейското знаме в Скопие, като отбелязва, че " палежът е бил осъществен от юношески патриотични обединения, протестиращи против промяната на името на страната и приемането на закони, водещи към разширена приложимост на албанския език ".

" МКД " написа, че " митингът на " Твърдокорни " и " МОС " е ориентиран против ликвидирането на унитарния темперамент на македонската страна и легалното й преобразяване в трета албанска страна на Балканите посредством въвеждането на албанския език като формален в Гевгелия, Валандово, Шип, Струмица, Берово, Крива Паланка и други.. "

Според телевизия " Телма " към 1500 души от " МОС " и " Твърдокорни " са протестирали против приемането на Закона за езиците и смяната на името на страната в договарянията с Гърция.

" Радио Свободна Европа " оповестява, че по време на митинга на " Твърдокорни " против въвеждането на албанския език като формален е било изгорено знамето на Европейски Съюз.

А1 ON разгласява видео, в което се вижда по какъв начин младежи горят знамето на Европейски Съюз, след което го ритат и тъпчат, пеейки патриотични песни.

Македонският " Фокус " оповестява в заглавие, че " стачкуващите се снимаха със запаленото знаме на Европейския съюз " и цитира изказванието на " Твърдокорните ", че с " двуезичността губим страната. "

Темата за митинга пред постройката на Народното събрание е водеща за малките екрани " Телевизия Нова ", " ТВ21 ", " Алсат-М " и " Канал 5 " , вестник " Вечер " , електронните издания " Нова ТВ " , " Слободен щемпел " и други

Редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР