Скопие. Продължава обсъждането на промените в конституцията от 11 часа

...
Скопие. Продължава обсъждането на промените в конституцията от 11 часа
Коментари Харесай

„Локално“ : Продължава обсъждането на промените в конституцията

Скопие. Продължава разискването на измененията в конституцията от 11 часа локално време (12 часа българско време), написа македонското електронно издание “Локално “ .
В началото на вчерашното чуване в границите на 64-ата сесия на Народното събрание, премиера Зоран Заев говорейки за измененията, произлизащи от Договора от Преспа, акцентира, че остава отворен за приобщаване на опозицията към тях, като прикани всички депутати да се намесят в стадия на подаване промени.
Премиерът акцентира, че те ще бъдат включени в Конституцията единствено в случай че Гърция утвърди съглашението и поддържа Протокола за присъединение към НАТО. Той уточни, че тази и идната година са от решаващо значение за процесите на европейска интеграция и за бъдещето на страната.
Заев повтори, че в предлагането за промени в Конституцията на Република според Договора от Преспа няма нищо противоречиво, а препоръчаните проекто-изменения са в сходство с интернационалното право и с ползите на Република Македония и нейните вероятности за евроатлантическата интеграция в отговор на опозиционните депутати, които показаха рецензии и възражения за процеса, който съгласно тях е противоконституционен и ще се промени името на страната.
Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ обявиха позицията, че с смяна на името на Република Македония в Република Северна Македония ще възникне нова страна и нова еднаквост. Те повториха, че в този интервал на ръководство на СДСМ не са постигнали резултати, нито са показали планове, нито е реализиран " живота ", обещан от държавното управление.
Те обявиха, че смяната на името и конституцията ще последва цялостното предефиниране на страната, като повториха, че референдумът е неточен с редица нередности в гласуването. Депутатите от опозицията попитаха министър-председателя какво ще прави държавното управление, в случай че Гърция не одобри Договора от Преспа и дали конституционните промени ще бъдат въведени още веднъж.
Зечир Рамчилович от самостоятелната депутатска група на ВМРО-ДПМНЕ разгласи, че осемте депутати с чиято поддръжка започнаха измененията в Конституцията ще гласоподават „ въздържал се “ три от четирите ремонти, припомняйки на премиера, че процесът на конституционни промени е обвързван с процеса на помиряване и амнистия.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР