Скопие. През юни миналата година на страниците на Фактор“ написахме,

...
Скопие. През юни миналата година на страниците на Фактор“ написахме,
Коментари Харесай

„Фактор“ : Българското кокетничене с Русия носи плодове

Скопие. „ През юни предходната година на страниците на „ Фактор “ написахме, че „ българите отидоха да целуват ръката на Путин “. Ставаше въпрос за визитите на българския президент Румен Радев и премиера Бойко Борисов в Москва в разстояние на единствено седем дни. На срещите с съветския президент Владимир Путин те желаеха да се не помни провалянето на контракта за изродяване на газопровода „ Южен поток “ и строителството на АЕЦ „ Белене “ и нов блок на централата „ Козлодуй “, които бяха контрактувани с руснаците. Русия имаше загуби от към един милиард евро от тези дейности на България. Радев и Борисов, все едно нищо не е било, целунаха ръката на Путин, а и той беше мъртво леден, най-малко обществено - като че ли нищо не се беше случило “, написа Мирче Адамчевски в материал за скопското електронно издание „ Фактор “ , показан без редакторска интервенция.
Тогава българските водачи желаеха да покажат, че са подготвени да подхващат нов поврат в връзките с Русия. Затова дадоха обещание да подхващат дейности, с цел да подобрят връзките. И точката беше сложена на тръбопроводите. Всичко това бе последвано от извинителната забележка на Борисов, че България е най-лоялната и дисциплинирана страна в Европейски Съюз, оставяйки всички „ потоци “ зад себе си. „ Сега през Турция, през натовска Турция, натовска Гърция, натовска Италия минават газопроводи. Ние се отказахме от тези планове поради принципността си и тогава нашите връзки с Русия бяха най-трудни. И съм доста признателен, че не ни се сърдят по този мотив, само че по-големия брат постоянно прости “, съобщи Борисов.
Тогава отговорът на Путин на византийството на Борисов беше да помоли да не се приказва за по-млад и по-стар, тъй като от по-стария постоянно, от самото начало, желаят да заплати. Същевременно той бе и доста явен: „ Ние разбираме защо става въпрос. И ние, и българската страна, прелестно разбираме, че при реализацията на огромни планове са нужни гаранции, на първо място финансови, или пък посредством съответни решения на Европейската комисия “, съобщи той. Тогава Борисов обществено акцентира пред репортерите, че руснаците не са злопаметни за неприятните връзки сред България и Русия. Той добави, че е отговорен за основаването на избрана натегнатост в връзките. И благодари на Путин за неговото отношение и изключително за това, че е бил наличен по телефона за Борисов в някои тежки моменти.
Това държание на Радев и в частност Борисов тези дни даде първите плодове. Тази седмица във Варна се организира съвещание на междуправителствената руско-българска комисия за икономическо и научно-техническо съдействие. Общата позиция на двете страни е, че конструкторът и производителят на съоръжение за атомната електроцентрала в Белене, Росатом, е значимо да взе участие в бъдещата реализация на плана. Предвижда се даже да се образува руско-български консорциум за цялата работа. Беше реализирано единодушие за цялостно съблюдаване на европейското енергийно законодателство. Беше контрактувано да се сложи тръбопроводната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница. Също по този начин даване на руснаците на лиценз за удължение на живота на един блок на АЕЦ „ Козлодуй “.
Наскоро в България се случиха доста непредвидени събития, които форсираха реализацията на газопровода „ Балкански поток “ от Турция до Сърбия. Руснаците отдръпнаха някои правосъдни искове за построяването на газопровода, а незабавно по-късно бе подписан контракт с една саудитска компания, консорциумът „ Аркад “, да построи газопровода с дължина към 450 км. Проектът е на стойност един милиард евро. Това е най-скъпият контракт подписан от българите за годината и е с 300 милиона евро повече от контракта със Съединени американски щати за закупуване на изтребители F-16. Очаква се газта от Турция до Сърбия да тръгне от началото на идната година.
Проектът е на „ Аркад “ и българската „ Булгартрансгаз “. Тръбите за газопровода ще бъдат съветски и съвсем цялото количество към този момент е в България. Някои български медии считат, че изгодата от този план е противоречива, тъй като огромната инвестиция може да се възвърне чак след 15 години. А замяната на преноса на съветския газ от Украйна с пренос от Турция ще утежни съществено финансовите резултати на „ Булгартрансгаз “. Към това би трябвало да се добави, че не са прави тези, които настояват, че с „ Балкански поток “ някои страни ще понижат зависимостта си от съветския газ. Това е по този начин, тъй като през „ Турски поток “ ще минава още веднъж съветски газ.
Интересното е, че всичко това се случва в България във време, когато публична София намерено се пробва да премисли историята на близкото минало. Наскоро българското външно министерство съобщи, че освобождението на европейските страни от Съветския съюз, а в тази ситуация и на България, по време на войната с Германия е „ съмнителна политическа теза “. Същевременно в България напоследък е настоящо преследването на съветски „ шпиони “. Лидерът на придвижване „ Русофили “, някогашният народен представител Николай Малинов, беше задържан по обвинявания в шпионаж. Не би трябвало ли Борисов още веднъж да отиде при Путин, с цел да изиска амнистия?
Но той не мисли по този начин. Борисов се пробва да отстрани публичното комплициране от връзките с и към Русия. Така той споделя, че няма напрежение в връзките с Русия, че „ Балканския поток “ ще бъде построен. Тръбопроводът е с съветски газ и тръби, парите са саудитски и имат турско ходатайство. Според него връзките с Русия са извънредно прагматични, същински, правилни и взаимноизгодни. Тук Борисов е прав. Ползата на Русия е във обстоятелството, че съветският газ ще подмине Украйна и ще потече от Турция, през България и Сърбия, чак до Северна Италия. По този метод България също се причислява към страните, които са част от транспортния възел. Въпреки че, в полза на истината, в случай че бе издигнат „ Южен поток “, това би направило България пряк дистрибутор на газ от Русия към Европа. Но и по този начин не е неприятно. България към този момент ще бъде застрахована, както и други страни с нея, от евентуалните опасности на газопроводите „ Северен поток 1 и 2 “, защото, както акцентират специалистите, енергийните правила на Европейски Съюз не се популяризират върху „ Балканския поток “, доколкото върху съветските трансгранични тръбопроводи.
За Борисов построяването на газопровода значи оставане в газовата игра, а това ще донесе и съответната облага. Той не може да не помни предишното, когато се утежниха връзките с Русия в енергиен проект, без значение че в Русия го упрекват, че това утежняване се е случило тъкмо, когато той е бил отпред на българското държавно управление. Борисов отхвърля това и споделя: „ След прекъсването на „ Южен поток “ поради корупция по време на предишното държавното управление и изоставянето на газопровода „ Набуко “ по виновност на Запада, където ние бяхме моторът, всички газопроводи заобиколиха България. Сега този водопровод ще бъде български, а нашите прилежащи страни ще имат различен газ “.
Очевидно българияте знаят за какво желаят амнистия и целуват ръката на оня, от който желаят поддръжка в стопански проект. Това, че в политиката има и искри се не помни. Ще се не помни и сегашната „ шпиономания “ и омаловажаването на ролята на Русия във Втората международна война. До новата потребност да се желае амнистия.
Къде сме ние в цялата тази българска игра. Някой преди известно време загатна, че би трябвало да участваме в построяването на един блок от АЕЦ „ Белене “. Демек, това било целесъобразно от екологически и стопански аспект. Не е неприятно всичко това да се изследва и проучва задълбочено. Когато бяхме част от Югославия финансирахме построяването на един блок в ТЕЦ-овете „ Косово “. Проектиран е за скопската „ Железара “. Но Югославия към този момент я няма. А и „ Железара “ не е това, което беше. Затова е необходим добър разбор и за „ Белене “. Не единствено стопански, само че и политически с взор към бъдещето.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР