Скопие. Почти двадесет години Македония непрекъснато е разтърсвана от скандали

...
Скопие. Почти двадесет години Македония непрекъснато е разтърсвана от скандали
Коментари Харесай

„еМагазин“ : Двадесет години „Голямото ухо“ подслушва: Скандалите започнаха с Цървенковски, ще завършат ли със Заев?

Скопие. Почти двадесет години Македония непрестанно е разтърсвана от кавги с подслушване, което единствено демонстрира, че " Голямото ухо " от 2000 година насам в никакъв случай не престанало да слуша представители на политически партии, институции, жители и политически лица, разяснява македонският онлайн портал „ еМагазин “ .
Първата спекулация " Голямо ухо " стартира, когато водачът на опозиционната СДСМ Бранко Цървенковски, на 17 януари 2000 година на конференция в централата на партията огласи стенограмата от диалозите на политици, публицисти и дипломати, които са били подслушвани.
На 22 януари Главната прокуратура изпрати искане до Основния съд в Скопие 1, с което изиска да се предприеме следствие и да бъдат изслушани 70 очевидци.
През 2003 година за аферата бяха упрекнати министърът на вътрешните работи Доста Димовска и началника на ръководството за оперативна техника в Министерство на вътрешните работи, Александър Цветков.
Аферата завърши, когато президентът Борис Трайковски в профил Доста Димовска и Александър Цветков. Поради незадоволеност от резултата, някои от публицистите, които бяха подслушвани, подадоха иск против Македония пред съда в Страсбург през 2006 година През 2013 година 17 публицисти завоюваха делото в Страсбург.
Тогава последваха към този момент известните " бомби " още веднъж на опозиционната СДСМ, които бяха разкрити от водача на партията и в този момент министър-председател Зоран Заев. Както е известно, това е главната причина за смяната на властта и преследването на висши чиновници от държавното управление на ВМРО-ДПМНЕ.
До този миг обаче няма правосъдно решение за това, кой е направил подслушването.
Случаят „ Таргет-Твърдина “, отнасящ се до " бомбите ", се управлява от Специалната прокуратура.
Става въпрос за подслушване на 20 000 души, в това число министър председател, министри, дипломати, публицисти, предприемачи.
Последната спекулация е от предходната седмица, когато бе разкрито, че са били подслушвани стационарни телефони в Прокуратурата и Основния съд Скопие 1, а следствието може да покаже, че телефони са били подслушвани и в други институции...
Все още следва следствие кой извърши подслушването.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР