Скопие. Печат с новото име Република Северна Македония вече се

...
Скопие. Печат с новото име Република Северна Македония вече се
Коментари Харесай

„Нова Макдония“ : На македонските граници започнаха да слагат печати с новото име

Скопие. Печат с новото име Република Северна Македония към този момент се слага на паспортите на жителите при влизане и излизане от страната през граничните пунктове, по отношение на използването на отговорностите по Преспанския контракт, написа електронното издание на вестник „ Нова Македония “ .
Както са удостоверили от локалното Министерство на вътрешните работи пред ежедневника, тази мярка е почнала да се ползва в четвъртък и е част от проекта на Междуресорната работна група за осъществяване на отговорностите по Преспанския контракт. Министерство на вътрешните работи, в сходство с решенията на групата, се постанова да предприеме нужните ограничения и интензивности за използване на решенията в преходния интервал до основаването на механически средства за издаване на нови пътни документи.
Издаването на новите паспорти би трябвало да стартира от края на 2019 година, а в междинния интервал Министерството на вътрешните работи ще сложи щемпел на изхода или влизането на граничните пунктове в съществуващите или новоиздадените документи за пътешестване, който ще разяснява, че пътните документи принадлежат на Република Северна Македония.
След като Македония публично получи гръцката вербална нота, че ратификацията на Преспанския контракт и Протокола за участие в НАТО са приключени, държавното управление в Скопие разгласи, че публично стартира използването на новото конституционно име Република Северна Македония.
Разходите по замяната на документи за пътешестване с новото име на страната ще се поема от жителите.
Министерство на вътрешните работи би трябвало неотложно да стартира процедурата за закупуване на нови пътни документи. Старите документи остават годни до приключването на техническия период, избран от Споразумението от Преспа, което е пет години. Това значи, че всеки жител в границите на постоянната процедура при промяна на паспорта ще получи новия и ще заплати постоянната цена за замяна на документите.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР