Скопие. Първият министър на външните работи на Република Северна Македония

...
Скопие. Първият министър на външните работи на Република Северна Македония
Коментари Харесай

Денко Малески: Шансовете за оттегляне на българското вето на 14 декември са минимални, Заев няма да подпише нов договор

Скопие. Първият министър на външните работи на Република Северна Македония Денко Малески съобщи пред скопското електронно издание „ Плюс инфо “ , че шансвете България да вдигне ветото за започване на присъединителни договаряния сред Европейски Съюз и Скопие до 14 декември са минимални.

„ Не съм оптимист, че България ще отдръпна ветото си. Очакванията от новото българско държавно управление в действителност бяха изяснени от бъдещия български претендент за министър-председател Кирил Петков, когато сподели, че в дебата би трябвало да гледаме ползите на двете страни и че би трябвало да се сбогуваме с тези прочувствени талази на обич и ненавист от двете страни. Той също по този начин загатна разширението на тематиките от интерес и за двете страни като метод за дефиниране на ползи и реализиране на съглашение. Но след неговото изявление не виждам никаква опция за бързо решение. Има този миг на изненада в интернационалната политика и в този случай това може да бъде мощен напън от Европа и Америка за отключване на процеса за районен съд Македония и Албания. Ръката, която обаче ще би трябвало да се вдигне на срещата на върха в Брюксел, е тази на България, тъй като без тази вдигната ръка на практика няма да можем да получим дата за договаряния. Мисля, че е малко евентуално източната ни съседка да се поддаде на натиска на интернационалната общественост. Ако забележите, всички политически фактори в България се базират на общата резолюция в Народното събрание, тъй че през вчерашния ден пристигна отговорът от четирите български партии, че няма да има смяна в позициите на България и че всички остават ангажирани да пазят своите държавни и национални ползи “, изяснява Малески.

На въпрос дали има опция министър председателят Зоран Заев да подпише ново съглашение с България преди да напусне поста министър-председател, Малески сподели, че Заев няма да си разреши сходно нещо.

„ Това, което беше контраудар с подписването на Преспанския контракт, е всичко, което може да издържи един политик. Мисля, че още едно такова нещо, което да опонира на настроенията на обществото, няма да бъде позволено от самия Заев “, счита Малески.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР