Скопие. На 25 и 26 февруари 2019 г. Цар Симеон

...
Скопие. На 25 и 26 февруари 2019 г. Цар Симеон
Коментари Харесай

Н.В. Цар Симеон II посети Република Северна Македония по покана на министър-председателя Зоран Заев и Международна фондация “Борис Трайковски”

Скопие. На 25 и 26 февруари 2019 година Цар Симеон посети Скопие по покана на министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев и президента на Международната фондация “Борис Трайковски ” Вилма Трайковска. Поводът беше отбелязване на 15 години от гибелта на някогашния президент Трайковски. Това оповестиха от пресофиса на Н.В. Цар Симеон II . Припомняме, че някогашният президент почина в самолетна злополука на 26 февруари 2004 година, близо до Мостар. На 25 февруари президентът Георге Иванов предложения на обяд в резиденцията си Негово Величество, госпожа Трайковска, някогашните президенти на Хърватия Стипе Месич, на Албания Алфред Моиси и на Румъния Емил Константинеску. След обяда Царят взе участие в полемика на тематика,,Лидерство, учредено на полезности - от правила до реализация‘‘, проведена от външния министър на Република Северна Македония Никола Димитров в памет на Борис Трайковски.
Негово Величество показа някои от спомените си за срещите, които е имал с починалия президент. Двамата се познаваха от времето, когато Царят беше министър председател. През 2003 година Цар Симеон бе на публично държавно посещаване в Република Македония и с президента Трайковски обиколиха съвсем цялата страна. Същата година македонският президент гостува на Негово Величество в Двореца “Врана ”.
На 26 февруари Цар Симеон взе участие в молитвена закуска, дадена от премиера Зоран Заев. Негово Величество приказва за ролята на вярата за един общественик, а също по този начин и за смисъла на историята. „ Всеки занимаващ се с обществена активност в интерес на хората, би трябвало да познава добре историята. Това е един от лостовете, с които се предотвратява повтарянето на едни и същи неточности през годините. ”, съобщи Царят. По-нататък в изявлението си той посочи смисъла на мира и разбирателството сред хората и акцентира, че доста постоянно, проблемите, които имаме тук на Балканите, изключително за по-малките страни идват от така наречен Велики сили. „ Президентът Трайковски показа един път с мен мнението си за термина Балкани. Оттогава аз го замених и в никакъв случай не използвах Балканите, заради отрицателната конотация, която към този момент носеше това наименование. Използвах и употребявам Югоизточна Европа ”. На края на своето изявление Негово Величество с горест уточни, че през днешния ден той даже не знае къде е заровен татко му Цар Борис ІІІ и за жал никой не прави нищо, с цел да се разбере. След закуската формалната делегация, гостите и фамилията се поклониха на гроба на Трайковски и Царят сервира венец.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР