Скопие. Министрите на външните работи на Австрия Александър Шаленберг, на

...
Скопие. Министрите на външните работи на Австрия Александър Шаленберг, на
Коментари Харесай

„Сакам да кажам“ : Външните министри на Словения, Австрия и Чехия поддържат португалското предложение за разрешаването на спора между Скопие и София

Скопие. Министрите на външните работи на Австрия Александър Шаленберг, на Словения Анге Логар и на Чехия Якуб Кулханек през днешния ден в Скопие поддържаха предлагането на португалското председателство на Европейски Съюз за разрешаване на разногласието сред България и Македония. След среща с външния министър на Република Северна Македония (РСМ) Буяр Османи, тримата министри обявиха, че в този момент е моментът Европейски Съюз да извърши обещанието си към Македония, цитира думите им скопското електронно издание “Сакам да кажам “ .

Те подчертаха, че времето е от решаващо значение и че нито Европейски Съюз, нито РСМ могат да си разрешат да затънат с сходни исторически разногласия и претенции, заради което в този момент е значимо да се организира планувана междуправителствена конференция през юни за започване на договаряния за присъединение. Те приканиха България и Македония да понижат тона и страстите, тъй че да има съглашение, тъй като освен РСМ ще загуби, само че и Европейски Съюз ще загуби, в случай че разногласието не бъде позволен и договарянията за присъединение не стартират.

Министър Османи повтори, че предлагането, показано през вчерашния ден в Скопие и София от португалския външен министър Аугущо Силва и еврокомисаря по разширението Оливер Вархеи, е добра основа за разрешаване на разногласието, защото отваря пътя за възобновяване и създаване на доверие сред двете страни, изключително с използване на Споразумението за добросъседство като основа за доверие.

„ Сроковете са къси, срещата на върха през юни е неповторима опция, която ни се предлага и би трябвало да се опитаме да я използваме добросъвестно и с поддръжката, която получихме. " Това е значимо, защото районът е изправен пред сериозна точка на загуба на доверие в европейския развой ", сподели Османи и добави, че не счита, че детайлностите по предлагането би трябвало да бъдат разкривани пред медиите в този момент.

Словенският министър Логар съобщи, че европейската интеграция на Западните Балкани в Европейски Съюз ще бъде приоритет на словенското председателство, което стартира на 1 юли. Той сподели, че Словения отдава огромно значение на разговора и има вяра, че е добре, че президентите на Македония и България Стево Пендаровски и Румен Радев дружно в Рим ще честват Деня на славянската книжовност и светите братя Кирил и Методий, 24 май.

Чешкият министър Кулханек повтори позицията на Чехия, че двустранните разногласия не би трябвало да бъдат спънка за процеса на европейска интеграция на страната.

След срещи със Силва и Вархеи българският външен министър Светлан Стоев съобщи през вчерашния ден, че не би трябвало да се чака смяна в политиката на България по отношение на РСМ.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР