Скопие. Македонското електронно издание на Deutsche welle публикува обширен коментар

...
Скопие. Македонското електронно издание на Deutsche welle публикува обширен коментар
Коментари Харесай

Deutsche welle : „Протестите в Солун: Компромисът като предателство“

Скопие. Македонското електронно издание на Deutsche welle разгласява просторен коментар на отразяването на неделните митинги в Солун в медиите с немски език, като го озаглави „ Протестите в Солун: Компромисът като изменничество “. Според Deutsche welle разногласието за името най-често намира място в анализите на водещите вестници и международни организации.
Spiegel написа за митингите: „ Десетки хиляди националисти в Солун “, Zeit цитира мотото на митингите „ Македония е гръцка “, до момента в който във водещ коментар Tageszeitung преценя, че „ компромисът се счита за изменничество “.
„ Въпреки, че не се повтори огромният протест от 1992 година, когато повече от 1 млн. души демонстрираха по улиците „ Да за гръцкия темперамент на Македония “, тази неделя в Солун имаше минимум 50 хиляди стачкуващи “, написа Tageszeitung. „ Повечето от гърците не желаят прилежащата страна да се назовава Р Македония. Гърция счита името за свое, като част пот личното си историческо завещание и се опасява от териториални искания като нейната едноименна провинция на север. На митинга тази неделя тези причини бяха доказани с възторг „ протестирайте, братя мои! “, предложи консервативния митрополит на Солун пред стачкуващите. Хиляди хора пристигнаха с рейсове, с транспаранти и с мегафони, с които говореха за изменничество в разногласието за името. Основни представители бяха историци и публицисти, като политиците не получиха думата, макар че бяха там водени от дясноекстремистка „ Златна зора “ “, продължава Tageszeitung.
Associated press в кореспонденцията си от Солун отбелязва, че сред 5-те основни представители на митинга е нямало държавни функционери. „ Най-известният сред тях беше Фрагукис Франгос, пенсиониран военачалник и някогашен шеф на генералния щаб, за който се твърди, че има политически упоритости. Присъстваха и няколко локални депутати, както и солунският митрополит Антимос, за който се счита, че е същински водач на националистите, които се опълчват на контракта сред двете страни “, написа организацията. Associated press цитира част от изявлението на митрополит Антимос, който твърди, че „ в случай че им затворим достъпа до Солунското пристанище те ще умрат за една седмица “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР