Скопие. Македонската Партия за обществен и икономически напредък“ (ПОЕН) съобщи,

...
Скопие. Македонската Партия за обществен и икономически напредък“ (ПОЕН) съобщи,
Коментари Харесай

„МКД“ : ОМО „Илинден“ блокира членството на македонска партия в европейската „Група на Зелените“ заради Преспанския договор

Скопие. Македонската „ Партия за публичен и стопански прогрес “ (ПОЕН) заяви, че тази година няма да бъде призната за асоцииран член на европейската парламентарна „ Група на Зелените – Европейски свободен алианс “ (ЕФА) поради наложено несъгласие от партията на „ македонците “ в България ОМО „ Илинден “, предава скопското електронно издание „ МКД “ .
ПОЕН трябваше да стане асоцииран член на ЕФА на Генералното заседание на групата, което ще се организира от 6 до 10 март в Брюксел.
Според обяснението на ОМО „ Илинден “, повода за ветото е, че ПОЕН поддържа Преспанския контракт, а депутатът Рубин Земон гласоподава в поддръжка на конституционните промени, произлизащи от контракта за името сред Атина и Скопие.
„ Смятаме, че това недоразумение с ОМО „ Илинден “ и ЕФА ще бъде позволено след провеждането на изборите за Европейски парламент, които ще се състоят сред 23 и 29 май 2019 години, защото Преспанския контракт е решение на спор сред две прилежащи страни, а трета страна, т.е. жителите на Република България, или политически партии от трета страна, не би трябвало да бъдат наранени от това и по-специално, това не би трябвало да бъде причина за блокиране на участие и консолидиране на политически партии от Република Северна Македония в европейски организации “, гласи публична позиция на ПОЕН.
Делегация на ПОЕН, ръководена от ръководителя Рубин Земон, организира среща с делегация на ЕФА, водена от Лорена Лопес, евродепутат и вицепредседател на групата, на 4 декември в постройката на Европейския свободен алианс в Брюксел, с цел да показа задачите и дейностите на ПОЕН и да бъдат прегледани благоприятни условия за съдействие и участие в ЕФА.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР