Скопие. Македонската партия Национално движение за Македония смени името си

...
Скопие. Македонската партия Национално движение за Македония смени името си
Коментари Харесай

Македонската партия Единна Македония на бившия българин Стефан Влахов-Мицов се обяви за стратегическо партньорство с Русия

Скопие. Македонската партия " Национално придвижване за Македония " смени името си на " Единна Македония " и се разгласи за " стратегически съюз на Македония с Русия ", предава електронното издание на белградския " Правда " .
Изданието напомня, че водач на организацията е Янко Бачев, а негов заместител е някогашният българин Стефан Влахов-Мицов.
" Правда " цитира изказване на Мицов, който счита, че Македония единствено в съдействие с Русия може да резервира териториалната си целокупност и който привежда като мотив за политиката на партията общата просвета и език на народите на Русия и Македония.
Агенция " Фокус " напомня:
Кой е Стефан Влахов-Мицов?
Стефан Влахов Мицов е някогашен шеф на Македонския културен център в София. През последните години, след освобождението от поста в центъра, София, работи като учител в частен университет в Македония. Често разгласява във вестник „ Време ” текстове, в които излага свои позиции за България и българската тема.
На 20 февруари 2007 година македонският в. “Дневник ” заяви, че посолството на страната в София е поискало министерството на външните работи да позволи Стефан Влахов Мицов, дотогавашен шеф на македонския културен център в София, да дава отговор за връзките с обществеността. Това решение последвало откакто новоназначената за шеф на центъра Доста Димовска отказала Мицов да остане на работа в центъра като неин помощник.Според неофициални източници, тя показала, че не може да си сътрудничи с предходния шеф. След като бе освободен от служба, Мицов остана без източници за битие, показва в. " Дневник ". Много македонски асоциации и сдружения от България с отворено писмо желаеха Мицов да остане на поста си. Те акцентират, че той сполучливо представял македонската просвета в България. В продължение на дни огромна част от македонската преса разясняваше, че Димовска била нежелана от македонците в България, до момента в който Мицов, в противен случай, имал огромни заслуги. На 13 февруари да вземем за пример “Утрински весник ” разгласява намерено писмо, подписано от организациите ТМО-ВМРО /Независима/ “Илинден ” и Македонско християнско приятелство “Пророк свети Илия ”, в което се насочва апел към македонското държавно управление да не сменя Стефан Влахов Мицов от управителния пост в Македонския културен център в София. Според подписалите писмото през миналите две години центърът се е трансформирал в културен център на македонците в България и място, където се срещат македонската и българската просвета. Заслугата за това бил на ръководителя на център Стефан Влахов Мицов.
През 2006 година името на Стефан Влахов - Мицов се свърза със абсурда към учредителното заседание на партията на етническите македонци – ОМО “Илинден ” – ПИРИН, извършено в Гоце Делчев на 25 юни. За ръководител на партията тогава бе определен Стойко Стойков, а за подпредседатели – Иван Сингартийски, Ботьо Вангелов, Ангел Безев и Стефан Влахов Мицов, който е началник на Македонския културно-информационен център в София. Един ден след събранието – на 26 юни 2006 година Влахов публично декларира, че не е участвал на учредителния конгрес и няма присъединяване в основаването на партията. Той също по този начин акцентира, че в Гоце Делчев за финален път е бил през октомври предходната година. Останалите членове на управлението обаче настояват, че Влахов Мицов е участвал на учредителното заседание и даже е определен в управлението, поради което тихомълком след няколко дни името му последователно отпадна от учредителните документи.
Според информация в свободното Интернет издание “Уикипедия ”, проф. доктор Стефан Влахов Мицов е публицист, журналист, историк, лекар по философия и професор по философия във философския факултет на СУ " Св. Климент Охридски ". Бивш началник на Културно-информационния център на Република Македония в София. Член на Съюза на българските публицисти и на Международната организация на публицистите. Главен секретар на Дружеството за българо-македонско другарство от 1995 година насам. Роден е на 6 февруари 1956 година Завършил е математическа гимназия. През 1980 година приключва история (профил " балканистика " ) и реторика в Софийския университет " Св. Климент Охридски ". През 1988 година специализира в Санкт Петербург (тогава Ленинград).

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР