Скопие. Македония се превърна в държава без суверенитет, която ще

...
Скопие. Македония се превърна в държава без суверенитет, която ще
Коментари Харесай

Македонският академик Митко Манджуков: Македония ще бъде поделена между България и Албания или между Гърция и Сърбия

Скопие. Македония се трансформира в страна без суверенитет, която ще изчезне в идващите 10 или 20 година и ще бъде поделена сред България и Албания или сред Сърбия и Гърция. Това предизвести в изявление за хърватския всекидневник Express учен Митко Манджуков, член на Македонската академия за просвета и изкуство (МАНУ), един от класиците на македонската литература и политически зает интелектуалец,
Електронното издание на македонския вестник " Денешен " разгласява фрагменти от изявлението на учения.
Коментирайки контракта за името с Гърция, Маджуков съобщи: " Настоящото " съглашение " е безусловна и непоправима капитулация. За нас позор, ние, македонците, би трябвало да се запитаме дали въобще заслужаваме страна, дали сме почтени за това, знаем ли какво тя значи? Това е може би единственият случай в международната история, в който някой се отхвърля от името си, от правото си на битие, от своята история, от своя народ и диаспората. От страна с стеснен суверенитет, с този неприличен контракт, в допълнение с Тиранската платформа и в тясна връзка с контракта за " добросъседство " с България, Македония се трансформира в страна без суверенитет, която ще изчезне през идващите 10 или 20 години и ще бъде разграничена сред България и Албания или сред Сърбия и Гърция. Езикът беше първият, който бе ударен, последният удар също ще бъде против него. Очевидно е, че нашите лингвисти има какво да разискват на техните симпозиуми ".
Според Мандужков по-късно на дневен ред още веднъж ще пристигна законът за използването на езиците. " Той ще върне остарялата агитация в Македония, когато цели градове и села бяха принудени да приказват на език, който изобщо не бяха чували. За мен настоящето държание на албанците е изненада. Става въпрос за езиков империализъм, когато непознати територии са били завладявани или обезпечени посредством директно разпространяване на езика. Македония не може да оцелее в изискване на двуезичие, тъй като вторият формален език ще стане първи в интернационалната връзка, а първият ще бъде погубен.
Един остарял, каноничен език, четвъртият език, на който е било разрешено да се популяризира християнството, ще бъде заровен около българския, само че в гръцка градина. В един собствен свидетелски текст преди гибелта си Блаже Коневски (македонски езиковед, учредител и един от кодификаторите на книжовната норма в Република Македония - бел.р.) написа, че когато " балканските циници, вдъхновители на геноцида ", съумеят да унищожат македонския език, ще знаят, че са създали нещо огромно. Тогава му споделих, че това ще бъде едва успокоение за нас ".
По отношение на свободата на словото и цензурата в страната към сегашния миг, македонският учен акцентира: " С актуалното съглашение с Гърция и предходното с България, в историята на човечеството е въведена неотразима обща цензура. Македония ще бъде протекторат, а разнообразни емисари ще идват да ни преглеждат учебниците и да ни дават уроци Това е същото като да пуснете някой да ви ровичка в главата. Нашите книги - доколкото може да се разбере - значително са предопределени за мятане в огъня... Когато ме одобряваха в МАНУ, във встъпителна си тирада споделих: Ако ни изкарат от ковчег от Югославия, знаем къде ще ни закопаят, само че в случай че ни изнесат от Македония, къде ще ни бъде гробът? "

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР