Скопие и Прищина търсят съвместно решение за преодоляване на търговския

...
Скопие и Прищина търсят съвместно решение за преодоляване на търговския
Коментари Харесай

Северна Македония и Косово търсят решение за търговския спор заради картофи и мед

Скопие и Прищина търсят взаимно решение за превъзмогване на комерсиалния спор, обвързван със възбраната на импорт на картофи и мед от Македония в Косово , оповестява МИА.
Министърът на стопанската система на Македония Крешник Бектеши и министърът на търговията и промишлеността на Косово Ендрит Шала организираха в Прищина среща, на която да обсъдят зародилата обстановка и да намерят взаимно решение на въпроса.

Двамата министри се договорили до петък Агенцията по храните на Косово да изпрати в Скопие отчет за мониторинг на продуктите, в тази ситуация на хайвер.

Крешник Бектеши подчертал, че тази мярка не е приложена единствено по отношение на Косово, само че и по отношение на всички страни, които не са въвели тази мониторингова стратегия. Северна Македония ползва стандартите, открити в границите на Европейския съюз, с цел да могат македонските бизнесмени да имат достъп до нови пазари.



Необходимо е Косово да даде писмени гаранции, че следи прецизно за появяването на заболявания при рибните артикули. В момента, когато бъдат показани документите от Агенцията по храните на Косово, страната ще получи позволение за импорт на хайвер в Македония. Очакванията са, че тогава ще бъде анулирана възбраната за импорт в Косово на македонски картофи и мед.-->

Преди седмица министърът на труда и промишлеността на Косово Ендрит Шала наложи възбрана за вноса на мед и картофи от Македония. Мярката е в отговор на възбраната, която Скопие вкара за вноса от Косово на риба и хайвер за развъдници
 
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР