Скопие. Ексклузивен секретен доклад от архива на американското външно разузнаване

...
Скопие. Ексклузивен секретен доклад от архива на американското външно разузнаване
Коментари Харесай

„Нова Македония“ : Разсекретен документ на ЦРУ разкрива, че Ванче Михайлов се е съгласил да агитира за „независимост сред македонците в България, в полза на Югославия“

Скопие. Ексклузивен конфиденциален отчет от архива на американското външно разузнаване Централно разузнавателно управление на САЩ, който към този момент е разкрит, стигна до вестник „ Нова Македония “ .
Докладът съдържа пет извънредно забавни точки, които разкриват по какъв начин високопоставена делегация на Югославия и ръководителите на Вътрешна македонска революционна организация се договарят за общ план, за който би трябвало да сключат и писмен контракт, предусещащ македонците да получат поддръжка като обособен индивид и да се опитат да образуват „ всемакедонска страна “. На края на документа са загатнати и вероятностите на тази страна, които са били включени като уговорка на контракта. А точно, по наличие, документът е забавен от няколко аспекта.
От него научаваме, че през март 1949 година в Анкара, Турция, се организира среща сред представители на Югославия и делегация на Вътрешна македонска революционна организация, ръководена от Иван (Ванче) Михайлов, дълготраен водач на тази организация. Михайлов изискал и получил писмен отговор от югославска страна, а настояването се отнасяло за образуване на „ самостоятелна македонска страна “ и по какъв метод Югославия може да помогне в този план.
Според документа, Югославия е приела концепцията за основаване на обособена и самостоятелна страна на македонския народ и се е съгласила да направи всички дипломатически старания за приемане на този план от интернационалната общественост, както и да „ въздейства на публичното мнение в Гърция и България “ в интерес на проекта. „ също така, държавното управление на Югославия ще субсидира Вътрешна македонска революционна организация за интервал от две години след сключването на това съглашение “.
„ Михайлов, от своя страна, настоящ от името на Вътрешна македонска революционна организация, се е съгласил да се откаже от всички антиюгославски действия и ще предизвиква пропагандата за самостоятелност измежду македонците в България. Вътрешна македонска революционна организация ще се опита да обърне благосклонностите на македоците и в България, и в Гърция, в интерес на Югославия “, се отбелязва във втора точка на документа на Централно разузнавателно управление на САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР