Скопие. Един от документите, подписани между правителството на Република Северна

...
Скопие. Един от документите, подписани между правителството на Република Северна
Коментари Харесай

„Фокус“ : Гръцките ВВС ще пазят въздушното пространство на Македония

Скопие. Един от документите, подписани сред държавното управление на Република Северна Македония и държавната делегация, ръководена от гръцкия министър председател Алексис Ципрас, е меморандум сред Министерствата на защитата на двете страни, който планува гръцките военновъздушни сили да пазят и патрулират въздушното пространство на Македония. Както обявиха двамата министър-председатели на конференцията във вторник, това би способствало за сигурността и съдействието сред Атина и Скопие, написа македонският „ Фокус “ .
При това Ципрас добави, че тази услуга от страна на Гърция ще бъде напълно безвъзмездна.
„ Компенсацията ще бъде в по-голямата непоклатимост на нашия район. Това получаваме в подмяна. Искаме комшия, който е постоянен от позиция на политиката и сигурността. Гърция има най-хубавите умения и знания в региона на авиацията. Ние имаме опциите, способността да поддържаме Северна Македония в нейните старания за гарантиране на непоклатимост и сигурност “, акцентира гръцкият министър председател.
Както изясни той, Северна Македония ще получи помощ от Гърция посредством образования, както и техническа помощ посредством радара в Солун, с цел да увеличи сигурността на полетите.
„ Това е значимо, тъй като предотвратява противозаконни дейности, както и катастрофи, подсигурява безвредни връзки, както и превоз на нашите жители. Когато пътувам с държавния аероплан постоянно виждам, че водачът се отклонява от пътя, с цел да избяга от въздушното пространство над БЮРМ, това се случваше по-рано. Тази нелепост ще спре през днешния ден. Сега можем да спрем и да се поздравим, с цел да можем да стигнем по-бързо до нашата дестинация “, изясни Ципрас.
Македонският министър председател Зоран Заев сподели, че такова съдействие е обикновено, тъй като Македония няма лична авиация.
„ Нашата страна няма авиация и отбрана на нашето небе. Това значи, че един от нашите съседи, който е страна-членка на НАТО, би трябвало да направи това. Вече имаме съдействие с България за танкове и учения, с Турция за образоване на нашите фрагменти от армията, а с Гърция в този момент имаме контракт тя да пази нашето небе, с цел да бъде обезпечена сигурност и непоклатимост. Това е добре за всички, за целия район, НАТО се грижи за това. Когато нямате авиация, стигате до съседите си “, съобщи Заев.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР