Скопие. Демонстрантите пред парламента в Скопие призоваха правителството да се

...
Скопие. Демонстрантите пред парламента в Скопие призоваха правителството да се
Коментари Харесай

„Макфакс“ : Демонстрантите призоваха правителството да се откаже от договора за името

Скопие. Демонстрантите пред Народното събрание в Скопие приканиха държавното управление да се откаже от контракта с Гърция за името, предава македонската осведомителна организация „ Макфакс “ .
Македонските жители не са заслужили това, което се случи на митинга в неделя – да бъдат нападнати със шокови гранати и сълзотворен газ, настояват стачкуващите пред постройката на законодателния орган в Скопие. Те споделят, че хората имат право да стачкуват и желаят да изпратят известие до – както настояват - противозаконното държавно управление, да се откажат от тези подли дейности, т.е. контракта за името.
„ Това е заслужен митинг, ще го проведем до дъно. Това е подла власт, нито Букурещ, нито Версай, нито Париж, нито Преспа “, съобщи една от участващите в митинга.
Под засилено полицейско наличие съперниците на контракта за новото име на Македония се събраха за пета поредна вечер пред постройката на Народното събрание в Скопие. Демонстрантите скандират името на президента Георги Иванов, а участниците пеят патриотични песни. За разлика от предния ден, в който се стигна до ескалиране на насилието, митингът в понеделник протича умерено.
По-рано бе обявено за засилено полицейско наличие в региона на македонския парламент поради опасения от ескалация на напрежението. След демонстрациите в понеделник полицията задържа 26 души. Съобщено бе за седем потърпевши полицейски чиновници, други 10 души души потърсиха здравна помощ. Срещу протестиращите бяха използвани сълзотворен газ и шокови гранати.Прокуратурата в Скопие стартира следствие на насилието пред Народното събрание на Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР