Скопие. Бившият председател на македонския парламент и бивш лидер на

...
Скопие. Бившият председател на македонския парламент и бивш лидер на
Коментари Харесай

Бивш председател на македонския парламент: Абсолютно неприемливо е Борисов да заплашва с Гоце Делчев

Скопие. Бившият ръководител на македонския парламент и някогашен водач на „ Нова социалдемократическа партия “ (НСДП), която е съдружен сътрудник в държавното управление на Македония, Тито Петковски, е сюрпризиран от изказването на българския министър председател Бойко Борисов на взаимната конференция със Зоран Заев, предава скопското електронно издание „ Плюс инфо “ .
Неговата реакция бе провокирана от изказването на Борисов, че въпросът за Гоце Делчев би трябвало да бъде решен до октомври. Според Петковски българският министър председател не зачита решението на България да съобщи мощите на Гоце Делчев на Скопие.
„ Не можех да допускам, че министър председател на страна-членка на Европейски Съюз може по този начин грубо и пламенно да се бори срещу решение, взето от предходно законно българско държавно управление “, съобщи той.
Петковски си задава въпроса, дали един ден и Борисов няма да бъде разгласен за изменник за това, че е подписал контракта с Македония.
„ Ако се знае, че интернационалните контракти и решения би трябвало да се зачитат, тогава тук е и договорът за предаване на мощите на Гоце Делчев. Особено ме изненада изказването, че в случай че одобри обстоятелството за Делчев, той ще бъде разгласен за изменник на българската история. Както се знае, когато пристигнаха на власт Борисов и министърът на външните работи Екатерина Захариев те оповестиха за предатели тези, които взеха решение за мощите. Дали съгласно това, което сподели през днешния ден Борисов, значи, че и решението, което взе той и подписа Договор за добросъседство може да бъде съображение за някои последващи държавни управления да го разгласят за изменник? Това е още едно удостоверение, че договорите би трябвало да се съблюдават “, безапелационен е Петковски.
Той вижда като опасност това, че на въпрос на публицист, дали ще блокира Македония в случай че историците не се договрят до октомври, Борисв е декларирал, че би трябвало да се откри решение до октомври.
„ Абсолютно е недопустимо Борисов да заплашва с това или до октомври да се реши въпросът за Гоце Делчев, или България ще има напълно друго отношение към Македония във връзка с интеграцията в Европейски Съюз “, уточни някогашният ръководител на Народното събрание в Скопие.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР