Скопие/Белград. В рамките на посещението си в Сърбия, държавният глава

...
Скопие/Белград. В рамките на посещението си в Сърбия, държавният глава
Коментари Харесай

Пендаровски от Белград: Със Сърбия се стремим към една и съща цел, ЕС не трябва да изоставя Западните Балкани

Скопие/Белград. В рамките на визитата си в Сърбия, президентът на Северна Македония Пендаровски се срещна с президента на западната ни съседка Александър Вучич и акцентира, че двете страни имат една и съща цел – участието в Европейския съюз, оповестява електронното издание на скопския вестник „ Слободен щемпел “ .
„ Очаквам в бъдеще другарството със Сърбия да бъде още по-интензивно, защото споделяме общо минало и се стремим към една и съща цел - участие в Европейски Съюз. Тъкмо за нашите стратегически цели през днешния ден имах потребна сказка с президента на Сърбия Вучич. Европейски Съюз не би трябвало да изоставя Западните Балкани. Единствената гаранция за непоклатимост, сигурност и разцвет за района е участието в Европейски Съюз “, написа Пендаровски в обществената мрежа „ Facebook “.
Изданието отбелязва, че Пендаровски, който бе посрещнат с най-високи почести в Белград, е подарил на Вучич пафта от Галичник – село в западната част на Северна Македония, което има статут на архитектурен резерват.
Според мнозина изборът на подарък е с ясната цел да се подчертае, че локалните поданици са македонци, а не представители на остаряло сръбско племе. Наскоро в Сърбия бе излъчен документален филм точно с това изказване. Припомня се обаче, че самията Пендаровски е родом от село Галичник.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР