Скок в цената на тока между 15 и 30% за

...
Скок в цената на тока между 15 и 30% за
Коментари Харесай

Бизнесът: Токът за домакинствата ще поскъпне с до 30%

Скок в цената на тока сред 15 и 30% за семействата планува бизнесът, в случай че цената на електричеството, която те купуват на свободния пазар, продължава да пораства, осведоми NOVA.

Работодателските организации, които държат 82% от работните места в страната, подозират съществуване на картел

при установяване на цените на свободния пазар сред производители и търговци на ток, което водело до „ спекулативно покачване на цената на свободния пазар с сред 30 и 60%”.

Ако обаче Енергийният регулатор вземе тази по думите им „ изкуствено повишена цена”, за референтна стойност ще има съображение да се увеличи цената на тока за бита на контролирания пазар с до 30%.

Въпреки крачката обратно, която направиха синдикатити,

работодателските организации не са се отказали от желанията си за митинг ,

единствено че вместо в края на януари, както беше планувано, това ще се случи в първите дни на февруари.

В околните дни бизнесът ще внесе сигнал в Комисията за защита на конкуренцията, която да откри има ли нерегламентирано договаряне сред производителите на ток и търговците на електрическа енергия.

В отговор на прогнозите енергийният министър

Теменужка Петкова даде ексклузивен брифинг. По думите ѝ не може и не би трябвало да има опасения за внезапен скок в цените на тока от 1 юли.

Според нея, в случай че бизнесът има подозрение за картел сред производители и търговци на ток, би трябвало да сигнализира Комисията за защита на конкуренцията. Ако подобен картел бъде потвърден, персонално енергийното министерство и държавното управление би стояло зад извънредно строги ограничения за всички тези, които са си разрешили договаряне на цени.

Още по тематиката вижте във видеото горе.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore .

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР