Скок в цената на тока, ако проблемите с водата останат

...
Скок в цената на тока, ако проблемите с водата останат
Коментари Харесай

Прогноза: Токът скача, ако проблемът с водата не се реши

Скок в цената на тока, в случай че проблемите с водата останат нерешени. Това е обвързвано с възпрепятстване естествената работа на ВЕЦ-овете. При този сюжет топлоелектрическите централи ще би трябвало да поемат производството на електричество, а това неизбежно ще се отрази на цената за междинния консуматор.
“Цялата енергийна система ще генерира доста огромни разноски и доста огромни загуби надлежно. За момента държавното управление удържа да не усили цената на тока, само че това стартира да става неизбежно. И тук приказваме за доста огромно нарастване на цената на тока. За момента промишлеността го отнася, само че това не може до безконечност да се поддържа”, предизвести специалистът по ръководство на околната среда Боян Рашев пред БНР.

Според него единственото решение за Перник е софия да подава вода към миньорския град. Това може да стане, единствено в случай че се даде вода от бент. “Бели искър”, разяснява още Рашев.

" Не споделям, че прехвърлянето на вода към Перник ще сътвори проблем там, само че в случай че сушата продължи и в случай че в Рила няма превалявания през зимата, може през пролетта да се окаже, че всичките ни огромни язовири са релативно празни, а това най-тежко би се отразило на енергийната система”, добави специалистът.

Скандалите в екоминистерството не стопират единствено с водата. От края на предходната година България има и проблем с боклука. Според Рашев в страната ни е почнал импорт на боклуци в края на 2018 година, откакто Китай затвори границите си за отпадък.

" Огромни количества отпадък се внасят изцяло законно. В България се случват доста вложения в преработването тъкмо тъй като Китай към този момент не е единственото място, където Европа да си рециклира боклука. България има конкурентни преимущества в съпоставяне със Западна Европа в доста връзки. Германия примерно сега рециклира доста огромна част от пластмасите си в България. И в Румъния, и в Полша, в цяла Източна Европа. Тук въпросът е каква част от този отпадък, дето идва в България, действително се рециклира и каква част се изгаря някъде и от тоя, дето се изгаря някъде, каква част се изгаря по съответен метод, тъй че да няма замърсяване ", разяснява специалистът.

Боян Рашев дефинира като полуда апела да се забрани целия импорт на боклуци, тъй като в случай че се направи, това би довело до проблеми за цялата промишленост.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР