Сключеното в петък споразумение между Русия и САЩ за спиране

...
Сключеното в петък споразумение между Русия и САЩ за спиране
Коментари Харесай

Спирането на огъня в Югозападна Сирия официално влезе в сила

Сключеното в петък съглашение сред Русия и Съединени американски щати за прекъсване на огъня в Югозападна Сирия влезе в действие през днешния ден по обяд, оповестява БиБиСи.

В договорката взе участие и Йордания. Тя има за цел прекъсване на боевете и снабдяване на филантропична помощ в югозападната част на Сирия. Спирането на огъня влезе в действие по обяд дамаско време (09,00 часа по Гринуич).

Сирийските държавни сили и бунтовническите групи стопират боевете в провинциите Дараа, Суейда и Кунейтра, съгласно Интерфакс.

Коментирайки въпроса, съветският външен министър Сергей Лавров разгласи, че съветски, американски и йордански специалисти са работили върху детайлите по прекъсването на огъня. Министърът добави, че Съединени американски щати и Русия ще носят отговорност примирието да се съблюдава от всички враждуващи страни.

Лавров разясни, че прекъсването на огъня е за снабдяване на филантропична помощ и споразумяване на контакти с опозиционни групи. Център за мониторинг в Аман, йорданската столица, ще съблюдава осъществяването на съглашението.

Президентът Владимир Путин, който разиска въпроса с американския си сътрудник Доналд Тръмп на Г-20 в Хамбург, назова съглашението " пробив до известна степен ", пояснявайки, че съглашението е станало допустимо поради " по-прагматичната позиция " на Вашингтон в работата си Русия.

Това е първата самодейност на администрацията на Тръмп в съдействие с Русия за разрешаване на рецесията в Сирия.

От началото на 6-годишната война сходни начинания не са продължавали дълго време.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР