Сключено е грантово споразумение за изграждането на първия етап на

...
Сключено е грантово споразумение за изграждането на първия етап на
Коментари Харесай

Близо 70 милиона евро струва първия етап на изграждането на национално хранилище за радиоактивни отпадъци

Сключено е грантово съглашение за построяването на първия стадий на Националното вместилище за ниско и средноактивни радиоактивни боклуци /НХ РАО/, което е за близо 70 млн. евро. Това разгласи основният инженер на НХ РАО Ира Стефанова пред публицисти на площадка "Радиана " - НХ РАО.

Националното вместилище се построява на площадка "Радиана ", която е ситуирана директно до АЕЦ "Козлодуй ". Изграждането на идващите два стадия ще коства общо още към 70 млн. евро, които ще бъдат обезпечени от Фонд "РАО ".

"Не е на ниска цена построяването на едно вместилище. Това е едно от главните отговорности на всички организации, които се занимават с ръководства на радиоактивни боклуци ", съобщи Ира Стефанова пред Българска телеграфна агенция.

Хранилището се състои от три платформи с кафези за погребение на радиоактивни боклуци. Всяка една от трите платформи съдържа 22 броя кафези и може да вмести 6336 контейнера. Общият потенциал на оборудването е 19 000 контейнера. В него се погребват към 140 хиляди куб. метра боклуци, уточни Стефанова.

Националното вместилище ще бъде построено на три стадия. На първия стадий ще бъде построена първата платформа и цялата инфраструктура на обекта, посочи основният инженер на НХ РАО. Предвижда се хранилището да бъде експлоатирано 60 години. Затварянето му ще се прави в интервал от 15 години. До момента са изкопани 94 % от плановото количество за построяването на хранилището. Последният един метър ще бъде изкопан директно преди построяването на льосо-циментовата възглавница, тъй като сега той пази земната основа от всички неподходящи условия.

На 14 юли 2017 година е бил публикуван протокол за разкриване на строителната площадка и установяване на строителната линия и равнището на градежа. От този миг стартират изкопните работи за създаване на оборудването. Строежът на хранилището би трябвало да приключи до 2021 година На този обект ще работят 65 индивида, добави Ира Стефанова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР