Сключеният договор с беларуската компания ОАО АРЗ 558 за ремонт

...
Сключеният договор с беларуската компания ОАО АРЗ 558 за ремонт
Коментари Харесай

Разнобой сред управляващите за ремонта на Су-25

Сключеният контракт с беларуската компания ОАО " АРЗ 558 " за ремонт на Су-25 от състава на Българските Военновъздушни сили е в действие, настояват от Министерството на защитата

Според Министерство на защитата ремонтът на Су-25 у нас би приземил щурмовата ни авиация за 2-3 години. Поредната странна конспирация зрее в редовете на ръководещата коалиция, този път във връзка една от многомилионните поръчки за поддръжка на военната техника на армията. Министерство на защитата опроверга през днешния ден изказванието на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, че съветски експерти ще ремонтират у нас шурмовите ни самолети Су-25. От ведомството на Красимир Каракачанов изненадващо оповестиха, че проектите машини да се поправят в Беларус в план на стойност близо 100 млн. лева с Данък добавена стойност не са променяни.

" Сключеният контракт с ОАО " АРЗ 558 " за ремонт на Су-25 от състава на Българските Военновъздушни сили е в действие... За започване на ремонтните действия е належащо предплатено заплащане от Българската страна, за което процедурата е в ход ", разясниха от министерство на защитата (МО) в отговор на въпрос на " Капитал ". От ведомството прибавят, че не знаят да са водени диалози с Русия да поеме поръчката, в случай че контракта с Беларус се провали. " Самолетите Су-25 ще бъдат ремонтирани в България в завода " Авионамс " и страната ни насочва покана към Русия в ускорени периоди съветски инженери и експерти да се включат в дейностите по ремонта ", се твърдеше единствено ден по-рано в формалното известие на Цвета Караянчева след завръщането й от Русия и диалога й с външния министър на страната Сергей Лавров.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В днешния си коментар за " Капитал " министерство на защитата още веднъж отбрани към този момент изразяваната теза на Красимир Каракачанов, че българският цех " Авионамс " не би могъл да извърши ремонта на Су-25. " Засега няма такива проекти по една причина, а точно: Ако се предприеме различен метод с място на осъществяване на ремонта на територията на страната (например " Авионамс " - някогашен " ТЕРЕМ – Г. Бенковски " - Пловдив), то възобновяване на качествата за ремонт на Су-25 в границите на локалната промишленост, по оценка на експертите, ще отнеме от 2 до 3 години и обилни финансови средства, като в това време Военновъздушни сили ще са прекратили полетите със самолетите Су-25. ", настояват от МО.

Изявлението на Цвета Караянчева е изненадващо, освен тъй като тя няма нищо общо с модернизацията на армията и националната защита, само че и в подтекста на решението на държавното управление от предходната седмица да разхлаби комерсиалния режим по отношение на Беларус, което беше взето точно поради ремонта на Су-25. " На свое съвещание на 19 юни 2019 година Министерският съвет (МС) одобри допълнение в Постановление на Министерски съвет № 91 от 9.04.2001 година, препоръчано от министрите на защитата и на стопанската система, с което се обяснява, че няма наложени ембаргови ограничавания във връзка с ремонта и поддръжката на техника на въоръжение в Българската войска по контракти с Беларус ", разясняват по този мотив от МО за " Капитал ".

Конкретната причина за решението на Министерски съвет от предходната седмица е, че при започване на май военното министерство се опита да преведе 82 млн. лева на белоруския авиоремонтен цех, само че парите бяха спрени от банката-посредник поради оръжейното ембарго против режима на Лукашенко. Санкциите са наложени още през 2004 година и важат за оръжия и съоръжение, които биха могли да се употребяват за вътрешни репресии. Съветът на Европейски Съюз удължи ембаргото против Беларус с още една година през февруари. Според тълкуванието на военното ни министерство обаче ограничаването не се отнася за ремонта ни поддръжката на бойната ни техника. С актуалното решение на Министерски съвет това се записва категорично в постановлението.

За момента очевидният разнобой сред председателката на Народното събрание (от ГЕРБ) и военния министър (от ВМРО) няма публично пояснение. Една от доста евентуалните аргументи е, че ръководещите сега интензивно събират пари за финансиране на идната договорка за новите изтребители F-16 в размер на сред 2 и 2.2 милиарда лева, която ще би трябвало да бъде платена вкупом. За задачата държавното управление даже продаде облигации за към 300 млн. лева и се готви още един път да емитира скъпи бумаги до края на годината. При това състояние е доста допустимо всички останали капиталови планове на военните да бъдат сложени на трупчета най-малко до идната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР