Складираните в Брикел отпадъци Поискахме разрешение за експериментално изгаряне на

...
Складираните в Брикел отпадъци Поискахме разрешение за експериментално изгаряне на
Коментари Харесай

ТЕЦ "Брикел" може да изгори до 500 хил. тона RDF

Складираните в " Брикел " боклуци

Поискахме позволение за пробно изгаряне на 500 000 тона RDF боклуци от екологичното министерство и получихме такова за период от шест месеца. На процедура досега сме изгорили единствено 17 000 тона за към месец. Това пояснение направи в сряда изпълнителният шеф на обвързвания с Христо Ковачки Топлоелектрическа централа " Брикел " Янилин Павлов по време на срещата с жителите на Гълъбово. В отговори на централата до " Капитал " излиза наяве, че опитът е прекратен на 21 август по самодейност на самото сдружението, за което са известени всички способени институции. В момента на склад в " Брикел " има към 7 000 тона биомаса и 3 000 тона RDF боклуци.

На 10 септември Регионална инспекция за опазване на околната среда –Стара Загора издаде наставление на Топлоелектрическа централа " Брикел " в период до 25 септември да в профил съхраняваните горива (слама) на площадката на топлоцентралата, които не са позволени в комплексното им позволение за работа.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Изпълнителният шеф се надява, че по-късно предприятието ще продължи обикновено работата си. Пред представители на жителите на Гълъбово и общинското управление Павлов заяви, че отсега нататък биомаса ще се изгаря единствено в случай че " Брикел " получи сложно позволение за това.

Проба - неточност

" В момента " Брикел " не гори нищо. Получихме позволение от Министерство на околната среда и водите за пробно изгаряне на RDF взаимно с въглища. Стартирахме опита на 28 юли и по лично предпочитание го прекратихме на 21 август. Проверката на Регионална инспекция за опазване на околната среда откри, че " Брикел " съблюдава разрешителното, само че контролните органи откриха биомаса - плява, поради което стопираха работата ни, защото нямаме право да горим такава биомаса ", сподели Павлов. По думите му Европейският съюз има рестриктивна политика към въглищата и в случай че не се търсят различни горива, след 5-6 години въглищните централи и мините няма да ги има. " При пробното изгаряне трябваше да забележим по какъв начин се понася този отпадък с въглищата и дали е съчетаем от котлите на ТЕЦ-а ", добави Павлов.

В отговори до " Капитал " пък сдружението изяснява, че към този момент е подхванало съответните стъпки и при съществуване на позитивен за околната среда и ТЕЦ-а резултат от пробното изгаряне на боклуци, ще кандидатства за издаване на непрекъснато позволение. " Ако получим позволение за непрекъснато преправяне на боклуци, те ще бъдат единствено неопасни, с подобаващи индикатори за оползотворяване в инсталацията. При издаването на подобен документ способените органи дефинират нормите, които сдружението ще е задължено да съблюдава и ще направи нужните вложения с оглед постигане на спазването им ", се споделя още в отговорът.
Сламата, за която централата няма позволение да употребява

От Топлоелектрическа централа " Брикел " признават, че са употребили биомаса като част от горивото. " Да, ние не отхвърляме това. Не отхвърляме, че сме оползотворявали биомаса, само че също по този начин желаеме да кажем, че това ние сме докладвали всеки месец, както до Регионална инспекция за опазване на околната среда – Стара Загора, по този начин и на Министерство на околната среда и водите ", декларират от сдружението.

Въпроси и отговори

Преди няколко дни недоволни от екологичната конюнктура в Гълъбово жители оповестиха, че са подготвени да подхващат протестни дейности, посредством които да извоюват правото си на чист въздух. Именно затова беше проведена и среща с изпълнителния шеф на предприятието – Янилин Павлов. В срещата се включиха и неправителствени организации като " Грийнпийс " и съдружие " За земята ".

На въпрос на Николай Чолаков от Гълъбово какви са опциите да спре залповото замърсяване на Гълъбово, Павлов отговори, че компанията има стратегия за възстановяване на екологичната конюнктура, която дава резултати през последните години. " Изградихме нов сгуроотвал, скоро ще решим и въпроса със запрашаването. Технологичният развой е подобен, че при изсушаването на въглищата се отделят прахови частици. В момента се построяват нови вентилационни системи, с помощта на които чакаме да решим казуса със запрашаването след към 2 години ", сподели още той.

" Въздухът е мощно запрашен, а доста постоянно и съпроводен от мощна миризма на сяра ", твърди обаче Виктория Колева, която живее в гълъбовското село Обручище. Тя изиска съответни решения, в това число и монтирането на апаратура, която да пречиства въздуха.

Общината е пред патова обстановка - в случай че " Брикел " не получи позволение за работа целият град остава без отопление, споделя кметът Тонев. Той добави, че е приказвал с американската Топлоелектрическа централа " Ей И Ес Гълъбово " да построи спомагателен казан, който да зарежда Гълъбово, само че цялата преносна мрежа била оборудвана по този начин, че да се обслужва от " Брикел ".

" Относно появилите се фотоси на черен дим над инсталацията, които се тиражират в медийното пространство от 24 август, те са разследване на аварирал димящ вентилатор на един от котлоагрегатите и нямат нищо общо с изгарянето на RDF ", споделиха за " Капитал " от централата на Ковачки, уточнявайки, че за повредата навреме е била известена Регионална инспекция за опазване на околната среда -Стара Загора.

Всичко за изгарянето на боклуци, най-много в централите на Ковачки, и за вноса на RDF от чужбина, четете в новия брой на " Капитал ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР