Скитът (монашеска обител, бел. ред.) на Святогорската лавра на Украинската

...
Скитът (монашеска обител, бел. ред.) на Святогорската лавра на Украинската
Коментари Харесай

Руските сатанисти унищожиха скитът "Вси Свети" на Святогорската лавра

Скитът (монашеска обител, бел. ред.) на Святогорската лавра на Украинската православна черква в Донецка област гори след обстрел от съветските окупатори, заяви УНИАН.

" Руската артилерия през днешния ден още веднъж удари по Свягорската лавра в Донецка област. Унищожен е скитът " Вси Светии ". Той е бил осветлен още през 1912 година За пръв път е опустошен във времената на руската власт. Впоследствие бе възобновен. И ето, че в този момент го опожари съветската войска ", написа в Telegram президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Той добави, че на 31 май Върховната Рада на Украйна се обърна към ЮНЕСКО с искане да бъде изключена Русия от организацията. " Нито една друга страна не е унищожавала в Европа толкоз монументи, културни и обществени обекти за времето след Втората международна война. Всяка изгорена от Русия черква в Украйна, всяко взривено учебно заведение, всеки опустошен мемориал потвърждава, че Русия няма място в ЮНЕСКО. За какво може да се приказва с варварска страна, с терористична страна? За това с какви артилерийски снаряди може по-добре да бъде унищожено историческото завещание ли? ", възмутено разяснява Зеленски.

Офицерът от 95-а десантно-щурмова бригада Юрий Кочевенко разгласява и фотография на пожара в обществените мрежи с възмущението: " Поредното закононарушение на съветските варвари, за които няма нищо свято ", написа той. Съобщава се, че пламъците са обхванали напълно основния храм " Вси Светии " на манастира.

Манастирът бе обстрелван и преди, в това число и още при започване на войната, която Русия стартира в Украйна на 24 февруари. На 30 май Донецката епархия на Украинската православна черква заяви, че вследствие на обстрел са починали двама монаси и една монахиня, а други трима души са били ранени.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР