Ски зона „Мечи чал“ приветства любителите на зимните спортове с

...
Ски зона „Мечи чал“ приветства любителите на зимните спортове с
Коментари Харесай

В Чепеларе откриха ски сезона с богата програма, очакват се рекорден брой туристи

Ски зона „ Мечи чал “ приветства феновете на зимните спортове с безвъзмезден въжен превоз и отлични условия за упражняване на зимни спортове през вчерашняи ден. Официалният старт на сезона бе даден през вчерашния ден на площад „ Олимпийски “ в Чепеларе от кметът на общината Славка Чакърова и зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Сред формалните посетители на откриването бе и генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсейин Ергани.
" Пампорово и Чепеларе се утвърдиха като привлекателна и обичана дестинация за почивка и отмора. Тук природата е била повече от великодушна, а и хората са построили доста и в действителност резултатите са окуражаващи. Освен сполучливият миналогодишен сезон 2017-2018, резултатите за първите 10 месеца на тази година са повече от окуражителни. Курортен комплекс " Пампорово " и района са посетени от повече от 113 хиляди туристи и посетители , осъществени са над 356 хиляди нощувки, а приходите от туризъм и от нощувките са над 15 милиона и 500 хиляди лв.. Прогнозите за идния зимен сезон също са положителни. Освен българите, които са повече от 65 % от туристите тук, чакаме и посетители от прилежащите Сърбия, Македония, Румъния, само че и от по-далечните Израел и Ирландия ", съобщи по време на събитието Ирена Георгиева.

Зам.-министърът акцентира, че единствено посредством обединените старания на Министерството на туризма, на локалната власт и на бизнеса ще се реализира всеобщата цел – България да бъде дестинация на четири сезона.
Георгиева посочи още, че Министерството на туризма работи интензивно с Министерство на вътрешните работи за облекчение на визовия режим за турските туристи.
На въпрос на Actualno.com за неналичието на фрагменти в туризма и ролята на министерството за смекчаването на този проблем, зам.-министърът съобщи, че подписаното съглашение сред министерствата на туризма и труда и обществената политика за гратис образование на фрагменти към този момент дава триумф.
" От изключителна значимост е работодателите да бъдат дейни и да подават в бюрата по труда своите поръчки за фрагментите, които желаят да обучат. Ние сме подготвени да им спомагаме с всички сили, с цел да не се лутат административни процедури ", съобщи Ирена Георгива.
В умозаключение тя съобщи, че дуалното образование е също измежду най-важните фактори за превъзмогването на казуса с неналичието на фрагменти.

„ Бяхме хазаин на част от надпреварите по колоездене по трасето на пистата на Мечи Чал. В резултат на положителната работа сред локалната администрация и бизнеса, общината бе отличена за повторно от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, както и с премия от екипа на вестник „ Стандарт “ в категория „ Зимна туристическа дестинация “. Това значи, че общите ни старания са видяни “, съобщи от своя страна Славка Чакърова.
Тя изрече признателност на всички, които през годините са положили старания да развият ски зона „ Мечи Чал “, като уточни, че се чакат още вложения, с помощта на които курортът ще може да предложи конкурентни на европейските условия.
Чакърова сподели още, че сега общината е в процедура на разширение на туристическата писта .
„ Вече цяла година работим и се надяваме през идната година да стартира разширението, както и слагането на система за неестествен сняг. Пистата е дълга съвсем 6 км. Всички в туристическия отрасъл се надяваме да бъде заснежена, тъй като това ще предложи доста повече благоприятни условия за спорт през сезона. Процедурите са тежки, само че сме на финала и чакаме удостоверението на МЗХГ за смяна на предназначението на земята, с цел да пристъпим към отчуждаването “, добави Чакърова. В умозаключение тя съобщи, че се работи интензивно и по въпроса с лифта, който да свързва Пампорово и Чепеларе и изрази вяра, че до година-две инвестицията ще бъде осъществена.
След формалното разкриване на сезона бяха наградени най-изявените спортисти на Чепеларе. За поредна година за номер едно бе определен сноубордистът Радослав Янков.
На тържеството, за втора поредна година, сноубордистът Радослав Янков получи премията " Спортист на годината " в Чепеларе и съобщи:
" За поредна година благодаря, че съм определен за състезател на годината на град Чепеларе, за мен това е чест и горделивост , макар че годината не ми беше толкоз сполучлива, както предходните два сезона, съумях да направя някакви класирания. Желая на всички в града сполучлив сезон, сполучлив сезон на курортите, на хората в Чепеларе. Бъдете здрави и радостно изкарване на празниците ".

От общината и Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и търговците в града се бяха погрижили всички посетители на откриването да бъдат заредени с положително въодушевление, като бяха обезпечили гратис топъл чай, храна, занимателни игри и лотария с превъзходни награди. Любимката на всички генерации българи Росица Кирилова пък зарадва от своя страна всички посетители с безконечните си шлагери.
За трета поредна година ски зони Пампорово и Мечи чал ще работят дружно с една обща въжен превоз карта , а връзката посред центровете се реализира чрез безвъзмездни ски бусове по график. Това е едно от преимуществата на Пампорово-Мечи чал, което дава доста огромен избор и благоприятни условия за туристите.
През сезона предстоят доста забавни и разнородни събития в курорта, а главният акцент в календара е семейството на конгреса на „ Интерски “ в средата на месец март, когато в Пампорово ще гостуват и ще обменят опит над 1000 от най-хубавите ски и сноуборд инструктори в целия свят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР