Скептицизъм, несигурност, надежда: Хаитяните реагират на възможна водена от Кения мисия

...
Хаитяните изразиха скептицизъм относно предложението на Кения да ръководи многонационална
Коментари Харесай

Хаитяните изразиха скептицизъм относно предложението на Кения да ръководи многонационална сила, за да помогне на карибската нация да отговори на месеците на нарастващо гангстерско насилие, поставяйки под въпрос дали има друга международна мисия ще донесе повече вреда, отколкото полза.

Много хора в Хаити казаха, че сексуалното насилие и опустошителната епидемия от холера, които придружаваха чуждестранните сили през последните десетилетия, не успяха да вдъхнат голямо доверие – но също така казаха, че продължаващото кръвопролитие в тяхната страна им оставя малко други възможности.

„Никога няма да бъде по-добре [от предишните интервенции], но в този момент хората от Хаити нямат избор“, каза Флоранс Казимир, учител в начално училище.

Тя каза пред агенция Асошиейтед прес, че докато миналите международни интервенции са нанесли щети на страната, техните злоупотреби не могат да се сравнят с бруталността на хаитянските банди, които отвличат нейните ученици и принуждават родителите да плащат солидни откупи.

„Хората на Хаити не могат да се борят сами.“


Премиерът на Хаити Ариел Хенри отправи призив към международната общност през октомври за създаване на „специализирани въоръжени сили“ в Хаити, който от години е измъчван от политическа нестабилност и нарастващо насилие.

Той отправи искането, тъй като въоръжени групи, борещи се за контрол в столицата Порт-о-Пренс, поддържаха седмична блокада на главния горивен терминал в града, което доведе до широко разпространен недостиг и недохранване и принуди здравните заведения да бъдат затворени.

Докато призивът на Хенри се радваше на подкрепа от ООН и Съединените щати, хаитянските групи на гражданското общество незабавно предупредиха, че нова чуждестранна намеса може да доведе до повтаряне на грешките от минали разполагания.

Мироопазваща мисия на ООН от 2004 г. до 2017 г. беше измъчвана от твърдения за масово сексуално насилие, включително твърдения, че мироопазващи сили са изнасилвали и забременявали момичета на 11-годишна възраст.

През 2010 г. изтичането на отпадъчни води от лагер на мироопазващите сили на ООН в най-голямата река в страната предизвика епидемия от холера, която уби близо 10 000 души.

„Те оставиха горчив вкус в устата на хаитянския народ“, каза Валдо Чене, който продава газ за готвене, пред АП. „Въвеждането на международни сили може да означава повторение на нашата история.“


Но миналия уикенд външният министър на Кения Алфред Мутуа каза, че източноафриканската страна обмисля дали да ръководи „многонационалните сили“ в Хаити и е готова да разположи 1000 полицаи, които да помогнат при обучението и да помогнат на полицията в Хаити да възстанови реда.

Мутуа каза в публикация в социалните медии, че „предложеното разполагане на Кения ще изкристализира“, след като получи мандат от Съвета за сигурност на ООН „и бъдат предприети други конституционни процеси в Кения“.

Министърът каза още, че кенийски полицейски екип ще предприеме „мисия за оценка“ през следващите седмици, за да „информира и ръководи мандата и оперативните изисквания“ на мисия в Хаити.

Съобщението на Кения беше приветствано от ООН и САЩ, като Вашингтон заяви тази седмица, че планира да представи резолюция в Съвета за сигурност в близко бъдеще, за да разреши разполагането на силите.

„Поздравяваме правителството на Кения за това, че откликна на призива на Хаити и ръководи многонационални сили, които да помогнат на хаитянската полиция за възстановяване на сигурността“, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в социалните медии. „Призоваваме заинтересованите страни в Хаити спешно да разширят политическия консенсус за възстановяване на демократичния ред веднага щом условията го позволят.“

Във вторник Хенри каза, че е разговарял с президента на Кения Уилям Руто относно предстоящата кенийска мисия за оценка в страната.

Хенри каза също, че благодари на Руто от името на народа на Хаити за „братската солидарност“ на Кения, като каза, че ще ръководи потенциалната мисия.

„Хората са озадачени“

Международните сили няма да бъдат сили на ООН, така че ако бъдат разгърнати, кенийската полиция ще отговаря, а не ще отговаря на командир на сили на ООН, както би трябвало да правят в мироопазваща мисия на ООН.

Това предизвика известно безпокойство сред групите за наблюдение, които повдигнаха въпроси относно историята на полицията в Кения с правата на човека, заявявайки, че полицията може да изнесе своите злоупотреби.

Кенийската полиция отдавна е обвинявана в убийства и изтезания, включително убиване на цивилни по време на комендантския час в страната срещу COVID-19. Една местна група каза, че полицаи са застреляли смъртоносно повече от 30 души по време на протести през юли, всички те в най-бедните квартали на Кения.

Луис-Анри Марс, ръководител на масовата мироопазваща организация на Хаити Lakou Lape, изрази тези опасения. „Хората са озадачени от това“, каза Марс. „Може да се превърне в още една голяма бъркотия.“

Въпреки че Mars е сред мнозина, които казаха, че една кенийска сила ще бъде важна стъпка в стабилизирането на Хаити, той изрази надежда, че нейното разполагане ще бъде временно усилие, което проправя пътя към по-дълъг процес на разплитане на ширещото се насилие в страната.

Други, като майсторът на мобилни телефони Джетро Антоан, казаха, че кенийската полиция не може да дойде достатъчно скоро. Той каза, че мечтае отново да стъпи на някой от плажовете на Хаити, но насилието е станало толкова лошо, че дори ходенето по улицата е риск.

„Чувствам се в капан в дома си. Всяка чужда сила в подкрепа на хаитянската полиция е повече от добре дошла“, каза Антоан. „Народът на Хаити има нужда от това, имаме нужда от почивка и живот отново.“


Източник: Ал Джазира, Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР