Скептик съм за бъдещето на еврото след пет до десет

...
Скептик съм за бъдещето на еврото след пет до десет
Коментари Харесай

Виктор Папазов: Хората не разбират негативните ефекти на еврозоната

Скептик съм за бъдещето на еврото след пет до 10 години. Това сподели пред „ Хоризонт “ икономистът и финансист Виктор Папазов, който разяснява тематиката за еврозоната.
Членството на България в еврозоната е доста рисково, с отрицателен резултат в средносрочен и дълготраен аспект, счита Папазов:

" Това което ще ни  се случи на нас, а може би и по-лошо: образецът е Гърция. Когато се откажеш от народен суверенитет и дадеш на някой различен да емитира парите ти, тези хора могат да емитират колкото желаят пари и с тези пари, основани от нищото, да изкупят цялата страна. И толкова. Зад тези шарени картинки, които са в джобовете ни, не стои нищо. Стои заем. Погледнете салдото на Европейската централна банка - той се е раздул като кърлеж. Колко време мислите, че може да продължава това? Хората някак не виждат какво се случи в Италия този уикенд (парламентарни избори, които изведоха на предни позиции антиевропейски популистки сили - бел. ред.) и занапред ще се случва. "

Запитан има ли връщане обратно от еврозоната Вектор Папазов означи:

" От този капан изплъзване няма. Като в онази ария „ Хотел Калифорния “ – постоянно можеш да влезеш, само че в никакъв случай към този момент не можеш да излезеш. /.../ Хората не схващат, че еврозоната за жалост има и отрицателен резултат, който е един безконечен дългов капан. Паднем ли един път в тази яма, от нея в никакъв случай няма да излезем. /.../ Аз задавам въпроса за какво Дания не е в еврозоната? Защо Швеция, която има най-старата централна банка, не е в еврозоната? Англия защо мислите, че си отива от Европейски Съюз? Мислите, че британците са глупави и късогледи? Само допреди 100 години Британската империя беше най-голямата в света – слънцето не залязваше над нея… "

Тези инфраструктурни монополи – електроразпределението, не биваше да бъдат приватизирани. Дали страната ще влезе в ЧЕЗ не знам, само че всички ние ще сме пострадали, акцентира Папазов, анализирайки сюжета с продажбата на ЧЕЗ:

" Пробутват ни една доста обикновена режисура. Само човек, който е доста доверчив, би повярвал, че някаква госпожа Гинка от Пазарджик, до през вчерашния ден с някакъв малък бизнес, внезапно купува най-апетитното електроразпределително сдружение и незабавно се намира банка, която ще й даде заем, с цел да купи ЧЕЗ. /.../ Човек, който е теглил от банка знае какъв брой е тежък процесът. Не може да се случи банка да ви отпусне 320 млн заем без да имате големи обезпечения отвън самото ЧЕЗ. Очевидно става дума за доста сериозна политическа защита и за някаква огромна игра. "  

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР