Скептичен съм, че на заседанието на парламента в Скопие, насрочено

...
Скептичен съм, че на заседанието на парламента в Скопие, насрочено
Коментари Харесай

Ангел Джамбазки: Скептичен съм относно конституционните промени в РСМ

" Скептичен съм, че на съвещанието на Народното събрание в Скопие, планувано за 18 август, на което ще стартира процедурата по конституционните промени, ще се случат измененията във връзка с вписването на българите в текстовете на Конституцията ". Това сподели в Кюстендил евродепутатът Ангел Джамбазки, който беше в града във връзка 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Според него главната опозиционна националистическа партия ВМРО-ДПМНЕ ще се опита да заобиколи измененията в Конституцията за признание на българско малцинство, както упорства България, с цел да разреши на страната да се причисли към Европейски Съюз.

" Голямата опозиционна антибългарска партия ВМРО-ДПМНЕ има своите вътрешни съображения. По-скоро техният напън е да бъдат отсрочени тези промени в Конституцията, до момента в който стартират договарянията. Тук е значима ролята на българското държавно управление да не отстъпи и да не се съгласява с това ", разяснява Джамбазки.

Той уточни, че проектът " Макрон " не трябва да бъде заобикалян.

" Той планува осъществяването на забележими дейности от страна на Скопие, като измененията в устава, осъществяването на двата протокола от междуправителствените съвещания и изискванията по контракта за добросъседство, с цел да стартират договарянията. ВМРО-ДПМНЕ ще се опитат да стартират договаряния и по-късно да вършат тези промени, т.е. в никакъв случай ", изясни Джамбазки.

Евродепутатът уточни, че е песимистичен във връзка с това да бъдат направени измененията в Конституцията, преди да се промени политическата обстановка в Скопие.

Според него ВМРО-ДПМНЕ нямат желание да пазят правата и законните ползи на българите в Република Северна Македония. Категоричен е обаче, че не би трябвало да има предоговаряне, тъй като България е отстъпила към този момент задоволително.

" Една година от проекта " Макрон " не е направено нищо – нито са изменени учебниците, нито са отстранени обидните знаци, нито са намалели нападенията над българи, няма и наказани за това ", добави Джамбазки.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР