Скелетът от Атакама продължава да възбужда спорове и объркване и

...
Скелетът от Атакама продължава да възбужда спорове и объркване и
Коментари Харесай

Скелетът от Атакама продължава да предизвиква скандали

Скелетът от Атакама продължава да възбужда разногласия и комплициране и до през днешния ден. Открит в пустинята Атакама в Чили през 2003 година, 15-сантиметровата мумия се отличава с извънредно дълъг череп, великански очни кухини и единствено 20 ребра вместо 24.

Още от откриването си, Скелетът получава прякора „ Ата “. Когато негови изображенията се появяват в интернет, доста хора бързо вземат решение, напълно предстоящо, че това е тялото на извънземен. Документален филм от 2013 година, наименуван „ Сириус “, твърди, че тялото принадлежи на създание на 1000 години, което е доказателство за контакт сред извънземни и антични цивилизации.

Въпреки това през 2018 година генетичен разбор на костите на Ата отхвърля тези клюки, като открива, че скелетът в действителност е недоносен човешки зародиш – на момиче от южноамерикански генезис. Точната му възраст не може да бъде избрана, само че откривателите споделят, че в изследването си са разкрили, че мумията е на най-вече 500 години.

Това изследване обаче се оказва спорно. В опровергаване на генетичния разбор различен екип от учени твърди, че генетиката евентуално няма доста общо с външния тип на Ата, а вместо това удълженият череп е резултат от затруднение по време на бременност или раждане или вследствие на процеса на мумифициране.

Те също по този начин настояват, че генетичният разбор е изпълнен с етични проблеми, заявявайки, че няма научна аргументация за оскърбяване на останките.

„ За страдание, нямаше научна аргументация за осъществяване на геномните разбори на Ата, защото скелетът е естествен, разпознатите генетични разновидности евентуално са инцидентни и не е известно някоя от тях да е мощно обвързвана с патологията, която би засегнала скелета в такава млада възраст “, разяснява доцент Сиан Халкроу, биоархеолог в университета в Отаго.

 Paisajes cerca de Calama, Chile, 2016-02-01, DD 84 (cropped)

Пейзаж от южноамериканската пустиня

Историята на откриването му е мъглява и изяснява за какво проучването на мумията е толкоз противоречив въпрос.

Историята гласи, че е открит от ловджия на съкровища на име Оскар Муньос през 2003 година до изоставена черква в нереален град, наименуван Ла Нория. Той твърди, че е открит завит в бяла забрадка в кожена торба.

Години по-късно Ата се озовава в частна сбирка в Барселона, съгласно The New York Times. Чилийският съвет за национални монументи твърди, че останките са били нелегално ексхумирани през 2003 година и изнесени незаконно от страната.

В светлината на съмнителната история на Ата, доста учени се съмняват дали генетичните проучвания на скелета са етични, не на последно място тъй като скелетът може да е бил получен нелегално.

 ChinchorroMummiesSanMiguelDeAzapa

Има доста сходен мумифициран човешки плод, прочут като Альошенка, който е открит в Русия през 1996 година Но за Америка Ата е неповторим, макар че пустинята Атакама е дом на редица мумифицирани човешки остатъци.

Тя е мъчително суха, кльощава линия пясък на западния бряг на Южна Америка, като е и най-сухата неполярна пустиня в света. Условията са толкоз тежки в този каменист пейзаж, че учените са употребявали региона, с цел да симулират задачи до Марс.

Човешките остатъци, които са заровени тук, ще бъдат естествено мумифицирани заради мощната топлота и неналичието на влага. Също по този начин е известно обаче, че античната просвета Чинчоро е имала традиция съзнателно да мумифицира тела в пустинята, с цел да уважава своите мъртви.

Телата са били мумифицирани посредством разнообразни комплицирани процеси на балсамиране. Един от тях включва добиване на мозъците и органите, по-късно напълване на тялото с платнени нишки, а черепа – със плява или пепел, след което тялото се зашива дружно с тръстика. Накрая мумията е запечена с гъста кална паста.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР