скате да посетите любимите си хора? Разбира се!, пише на

...
скате да посетите любимите си хора? Разбира се!, пише на
Коментари Харесай

DW: Как в Тюбинген пазят възрастните хора от COVID-19

скате да посетите обичаните си хора? Разбира се!, написа на табелката, сложена на входа на дома за възрастни хора "Паулине Кроне " край Тюбинген.

До нея има шише с дезинфектант и лист, в който би трябвало да се запишат посетителите.

В този дом живеят близо 100 възрастни хора, всички се числят към високорисковата група. Поради това от края на октомври е въведена спомагателна хигиенична мярка: на всеки клиент се дава опцията да си направи гратис тест за ковид.

Четвърт час след взимането на тестът резултатът е налице, след което визитата при възрастните хора в дома е оптимално лишено от риск.

Между 30 и 40 гости на ден се възползват от тази опция. И броят им пораства с всеки минал ден, споделя

"Досега за благополучие не сме имали нито един случай на COVID-19 ", споделя ръководителят на дома Холгер Байдел. Тестовете носят сигурност и разрешават допускането на гости, макар възходящите от месеци случаи на инфектирани в района.

"Това е доста значимо за поддържането на обществените контакти на възрастните хора ", показва Байдел.

Половин милион евро, с цел да опазят възрастните

Не единствено в обществените домове, само че и в останалата част на Тюбинген възрастните хора са изключително предпазени. За тях са въведени специфични часове за извършване на покупки, както и понижени цени при пътуванията с такси. Освен това те получават и безвъзмездни маски. Идеята е на кмета Борис Палмер.

"На базата на данните като математик си дадох сметка още през април, че при хората над 70 рискът от смъртен излаз е максимален - значи тях би трябвало да пазим изключително добре ", споделя той. До момента градските управляващи са вложили за тази цел половин милион евро.

Както наподобява, тактиката на Палмер дава позитивен резултат: през миналите седмици броят на инфектираните измежду възрастните хора в града е относително невисок.

Много други градове към този момент насочат взор към Тюбинген - в търсене на решение по какъв начин да опазят най-уязвимите.
 Тюбинген
И жителите Тюбинген са удовлетворени от своя кмет.

"Нося специфичната маска, която получих от господин Палмер по пощата. Постоянно ми е в колата, с цел да не я не помни ", споделя локална жителка. Според нея, това е прекрасен подарък за възрастни хора като нея.

В началото на ноември градът разпрати маски FFP-2 на всички хора над 65 години. Освен това излезе с зов към младите да не вървят по магазините сред 9:30 и 11:00 часа, с цел да могат възрастните да пазарят по това време на мира.

Безплатни проби преди Коледа

Стопроцентова отбрана обаче не може да бъде обезпечена: около огнище на вируса в една болница в Тюбинген в това време са се заразили и няколко възрастни поданици на града. Но кметът се надява, че с помощта на множеството проби ще може да се избегне най-лошото.

"Без тази мярка евентуално бихме забелязали инфекциите доста по-късно ", споделя той.

Ясно е, че с възходящия брой инфектирани в цяла Германия пораства и рискът за Тюбинген. За да може все пак празниците в града да бъдат оптимално сигурни, Борис Палмер залага на нова тактика:

на централния площад ще бъде ситуиран център за тестване малко преди Коледа. Там всеки ще може да се тества за ковид - с цел да опази околните си, в случай че желае да им отиде на посетители.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР