Скатаването от работа чрез фалшиви болнични е най-масовата безнаказана кражба

...
Скатаването от работа чрез фалшиви болнични е най-масовата безнаказана кражба
Коментари Харесай

Бизнесът: “Хитреците“ с фалшивите болнични крадат 200 млн. лв. от колегите си и НОИ

Скатаването от работа посредством подправени болнични е най-масовата безнаказана кражба в страната, която годишно ощетява сътрудниците на недобросъвестните чиновници и Национален осигурителен институт с общо 200 млн. лв. лева и коства 1 милиарда лв. по-малко Брутният вътрешен продукт. Такива калкулации показаха в петък от Асоциацията на индустриалния капитал на кръгла маса по казуса с подправените болнични. От години бизнесът упорства за преразглеждането на въведената преди 10 години антикризисна мярка, при която първите три дни от болничния се заплащат от работодателя в размер на 70% от осигурителния приход, а по-късно Национален осигурителен институт стартира да заплаща 80% от прихода.

Тази година АИКБ излезе с същественото предложение първите три от болничния въобще да не се заплащат, с цел да се дисциплинират служащите. Социалният министър Бисер Петков обаче разяснява в петък, че сходна мярка е прекомерно последна и непропорционална на съществуващия проблем с болничните. По думите му страната е отворена да дискутира промени в политиката за болничните, само че не се ангажира дали ще бъдат препоръчани съответни ограничения с проектобюджета за 2020 година.

Сред дискутираните благоприятни условия са Национален осигурителен институт да поеме и първите три дни, с което обаче бюджетът на осигурителния фонд ще се натовари с спомагателни 200 млн. лв. годишно.

Друг вид е да се понижи броят на дните болнични, които персоналният доктор може да дава годишно, както и да се фиксира предел на броя дни, които работодателите заплащат годишно.

Българите отсъстват от работа с болнични по 9-10 дни годишно
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР