Скъсани парцали се веят над археологическия комплекс Небет тепе, за

...
Скъсани парцали се веят над археологическия комплекс Небет тепе, за
Коментари Харесай

Развяхме парцали над Небет тепе

Скъсани парцали се веят над археологическия комплекс Небет тепе, за който преди няколко години от Община Пловдив дадоха обещание, че ще стане по-бляскав от Царевец. Мрежата, инсталирана върху крепостната стена, е скъсана, а по-голямата част от нея е паднала. Проектът за реставрацията на този скъп народен монумент на културата беше отритнат, откакто не срещна поддръжка измежду архитектурната колегия в града. Екипът от Археологическия музей направи в допълнение изследване и снимане в комплекса, само че и до момента няма информация дали е направен нов план, с който Община Пловдив би могла да кандидатства за финансиране по оперативни стратегии.

В Стария град през вчерашния ден цареше тишина, а до обяд по улиците не се виждаха туристи.

Според живеещите в резервата има места, които въобще не са за гледане. Така непристойно, а и рисково, наподобява ул. " Д-р Стоян Чомаков ", която води към Небет тепе. Срещу къщата, възобновена в стила на възрожденската архитектура, двуетажна остаряла постройка, също със статут на монумент на културата, стряска пешеходците. Напуканата и килната фасада е забулена със скъсано платнище. За него се вижда ров с полуразкрити археологически находки. От Община Пловдив настояват, че парцелът е частен. Но по закон общините имат права и отговорности да управляват по какъв начин се стопанисват частните парцели.

От другата страна на Хисар капия, до учебното заведение " Гео Милев ", на една от скалите стърчи като гербова марка порутена сграда. Тя не е единствена в Стария град. До учебното заведение, на входа в резервата откъм Понеделник пазара, царува цялостен безпорядък, тъй като колите паркират и влизат, както им пристигна.

От една година градската администрация дава обещание да контролира придвижването с електронна преграда по сходство на ул. " Съборна ", само че и до през днешния ден това не е сторено.

Засиленият трафик изправя косите както на гостите на Стария град, по този начин и на живеещите, изключително в югоизточната му част. Те от дълго време упорстват за ограничение на достъпа на коли. Според тях тесните улици се употребяват за безвъзмезден паркинг от водачите, които идват по работа в центъра и няма къде да си оставят колите.

Това е една от аргументите калдъръмът на доста от улиците да е непристъпен. Между камъните има по минимум три пръста фуги, а острите ръбове късат подметките на обувките. Пренареждането на калдъръма стартира преди три години, само че върви постепенно, тъй като работата е трудоемка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР