Скъса се дигата на шламохранилището в пернишкия квартал Калкас, където

Скъса се дигата на шламохранилището в пернишкия квартал Калкас, където ...

Евакуация и 3-ма министри в Перник заради скъсана дига на шламохранилище.


Скъса се дигата на шламохранилището в пернишкия квартал "Калкас", където се депонира пепелината от котлите на ТЕЦ "Република". Инцидентът е станал тази сутрин. Засегнат е участък от около 3-4 метра от дигата, каза кметът на Перник Станислав Владимиров пред БНР. „

Трима министри - Младен Маринов, Емил Караниколов, Емил Димитров и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов са пристигнали в града заради пробива.

Ограничено е движението по пътя София - Кюстендил и в двете посоки в района на детелината в пернишкия квартал "Хумни дол", съобщиха от Областната дирекция на МВР. Колите се отбиват през центъра на Перник. Жители на няколко блока в квартала са евакуирани. Мръсната вода се стича по деретата, стигнала е почти до пункта за технически прегледи на КАТ и тече към река Струма.

"Има пробив в шламохранилище "Седми септември" на ТЕЦ "Република" в Перник", съобщи  изпълнителният директор на "Топлофикация" Любомир Спасов. Депото съхранява повече от 50 години милиони тонове отпадък от дейността на топлоцентралата. Преляла е част от водата, която е на повърхността на складирания отпадък, отмила е част от дигата и тече към река Струма", уточни Спасов.

Районът е отцепен. Хората са предупредени. Засега няма пострадали къщи. На място има много техника. Карат се камъни, за да се запуши дигата. Има готовност за евакуация на ромските блокове в кв. Хумни дол.

От "Топлофикация" се опитват да запушат пробива. На помощ са се притекли още три пернишки фирми. Към 10.30 часа една трета от дигата бе овладяна и запушена, екипи продължават да работят, за да се справят с извънредната ситуация, каза още Любомир Спасов.

Източник: dir.bg