Скъса се дигата на шламохранилището в пернишкия квартал Калкас, където

...
Скъса се дигата на шламохранилището в пернишкия квартал Калкас, където
Коментари Харесай

Евакуация и 3-ма министри в Перник заради скъсана дига на шламохранилище

Скъса се дигата на шламохранилището в пернишкия квартал " Калкас ", където се депонира пепелината от котлите на Топлоелектрическа централа " Република ". Инцидентът е станал тази заран. Засегнат е сектор от към 3-4 метра от дигата, сподели кметът на Перник Станислав Владимиров пред БНР. „

Трима министри - Младен Маринов, Емил Караниколов, Емил Димитров и шефът на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " Николай Николов са пристигнали в града поради пробива.

Ограничено е придвижването по пътя София - Кюстендил и в двете направления в региона на детелината в пернишкия квартал " Хумни дол ", оповестиха от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи. Колите се отбиват през центъра на Перник. Жители на няколко блока в квартала са евакуирани . Мръсната вода се стича по деретата, стигнала е съвсем до пункта за механически прегледи на КАТ и тече към река Струма.

" Има пробив в шламохранилище " Седми септември " на Топлоелектрическа централа " Република " в Перник ", заяви изпълнителният шеф на " Топлофикация " Любомир Спасов. Депото съхранява повече от 50 години милиони тонове боклук от активността на топлоцентралата. Преляла е част от водата, която е на повърхността на складирания боклук, отмила е част от дигата и тече към река Струма ", посочи Спасов.

Районът е отцепен. Хората са предизвестени. Засега няма потърпевши къщи. На място има доста техника. Карат се камъни, с цел да се запуши дигата. Има подготвеност за евакуация на ромските блокове в кв. Хумни дол.

От " Топлофикация " се пробват да запушат пробива . На помощ са се притекли още три пернишки компании. Към 10.30 часа една трета от дигата бе овладяна и запушена, екипи не престават да работят, с цел да се оправят с изключителната обстановка, сподели още Любомир Спасов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР