Скараха ли хотелиерите и ресторантьорите министрите в кабинета Борисов 3

...
Скараха ли хотелиерите и ресторантьорите министрите в кабинета Борисов 3
Коментари Харесай

Скараха ли хотелиерите министрите в кабинета?

Скараха ли хотелиерите и ресторантьорите министрите в кабинета " Борисов " 3 поради проблема с пониженото с 9% Данък добавена стойност. Вчера то беше утвърдено на първо четене в бюджетна комисия.
Ставката на Данък добавена стойност(ДДС) пада от 20 на 9% за ресторантьорите и за книгите. Против диференцирана ставка за налога бяха финансовият министър Владислав Горанов и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Финансовото министерство даже стигна до такава степен да каже, че с цел да се компенсират загубите в бюджета от мярката, Данък добавена стойност за всички други артикули и услуги би трябвало да се увеличи на 24% или налог облага за бизнеса да се вдигне до 17-18%. Отхвърлени бяха предлогенията на Движение за права и свободи и на левицата за понижение на налога за медикаментите и за детските артикули.
Бюджетна комисия: 9% Данък добавена стойност единствено за ресторантьорите и книгите
Работа на всеки министър на финансите е да даде сериозно мнение, неговата работа е да има повече доходи и по-малко разноски, да съхранява държавния бюджет, разяснява на брифинг в Минситерския съвет министърът на стопанската система Емил Караниколов. 
Личното ми мнение за Данък добавена стойност, е, че то следва да бъде направено след доста прецизен разбор, тъй като визира директно хазната. Само след доста дълги разбори би трябвало да бъде понижено ДДС-то, сподели още той и добави, че главната рецесия в света засегна най-вече хотелиери и ресторантьори, само че това е краткотрайна мярка, която би подкрепила бранша и на следващия ден, тъй като ще имат още проблеми. Трябва и да върнем доверието в тях, те пострадаха поради пандемията, а не поради тяхна неточност.
По думите му сега банки отхвърлят да финансират планове в сектора, тъй като е доста рисков.
Аз дефинирам като рационално да работи краткотрайно такава мярка. А министерство на финансите – това е обикновено и е негова работа да е срещу – тъй като в случай че на следващия ден всички решат да не заплащат Данък добавена стойност – това значи, че няма да има кой да заплаща на безработните, сподели Караниколов.
Според Караниколов една такава мярка за избран бранш би дала сигнал дали може да се предприеме като стъпка и за различен, като се видят резултатите.
Не търсете спор, това е министър на финансите и това е негово обвързване. И по този начин би трябвало да бъде. Тяхно обвързване е да пазят държавния бюджет. Аз го разбирам. Ако бях на неговото място щях да бъда на безусловно на неговата позиция, разяснява още икономическият министър.
От думите на Караниколов се разбра, че и намаляването на Данък добавена стойност за книгите също е краткотрайна мярка - " Какъв би бил казуса да въведем една мярка краткотрайно за 6 месеца и забележим, че работи и след това я удължим. Ако не работи ще я спрем, сподели той.
Софтуерните компании отхвърлят да заплащат цената за спасението на ресторантьорит
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР