Скъпият ток удари сериозно общинските бюджети. Сметките са скочили около

...
Скъпият ток удари сериозно общинските бюджети. Сметките са скочили около
Коментари Харесай

Още общини въвеждат режим на уличното осветление заради скъпия ток

Скъпият ток удари съществено общинските бюджети. Сметките са скочили към три пъти, а заплахата от скок на престъпността поради режима на уличното осветяване е действителна.

 Още общини изнемогват със сметките, и Стралджа е в режим на тока Виж още

Това заяви която ревизира каква е обстановката в пет селища, наранени мощно от енергийната рецесия.

В Бургаска област и Созопол вкарва режим на уличното осветяване. Това към този момент направиха в Поморие.

" Загубите от електричество са потресаващи ", разяснява кметът Тихомир Янакиев.

226 000 лв. е сметка за ток на общината за декември при 52 000 за същия интервал през 2020 година Това е четири пъти повече.

С 1 милион лв. е набъбнала сметката на за ток на общината, най-малко толкоз са нужни и в нейния бюджет, а няма от кое място да се вземат, защото Созопол е в възстановителен проект поради задължения.

На Крайбрежната алея осветлението е спряно напълно, а на останалите улици лампите са оставени да светят през една.

Парното в общината и общинските институции също е спряно, само че рестрикции за отоплението на детските градини и учебните заведения не се плануват.

Очаква се този понеделник ограничения за ограничение на използването на електричество да предприеме и Айтос. Там има проблем с локалната болница, в която се лекуват и пациенти с ковид. Последната сметка за ток на лечебното заведение е 28 000 лв., до момента в който преди този момент фактурите са били на стойност сред 12 и 13 000 лв.. Икономии са невъзможни, тъй като ще би трябвало да се затворят отделения.

Мерки за ограничение на използването на ток подхващат и в Старозагорско. Село Опан е най-малката община в региона с 3000 души. Там също се вкарва режим на уличното осветяване. Последната сметка за ток на общината е 44 791 лева, до момента в който преди година за същия интервал са платили 16 850 лева

Разходите за ток са обилни на фона на общинският бюджет от 6 милиона лв., в който са включени и всички обществени действия.

Очаква се с режима на уличното осветяване да се спестят 30% от разноските за електричество. От общината са вложили преди няколко години и 180 000 лв. в енергоспестяващи улични лампи, само че това не ги избавя сега.

В Опан още не знаят и с какъв бюджет разполагат за 2022 година, защото финансите им са функционалност от неприетия държавен бюджет.

Пет пъти по висока сметка за ток за декември е получила и общината в Хасковски минерални бани. 75 000 лв. би трябвало да бъдат платени за електричество за месец декември. Общината се надява на разсрочено заплащане, тъй като няма налични пари.

Уличното осветяване в курорта ще свети единствено три часа вечер. За да се оправи със обстановката, общината подхваща съкращения, защото заплатите са едно от главните пера в общинския бюджет. Вече са съкратени 20 души.

Община Велики Преслав също минава на режим на уличното осветяване от 1 февруари поради високите сметки за ток. Те са скочили от 9000 на 22 000 лева

В Калояново са се нараснали от 25 000 на 90 000 лева Затова лампите няма да светят от 23:30 ч. до 4 ч. сутринта, с изключение ще са регионите на пожарната, полицията, както и лечебни заведения и основни кръстовища.

Смядово, Нови пазар и Шумен не обмислят такива ограничения. В шуменската многопрофилна болница сметката за ток се е нараснала четири пъти, като последната фактура е за 215 000 лв., само че там ограничавания са невъзможни. Сметката ще бъде покрита, като по тази причина ще се забавят други заплащания на лечебното заведение.

Мездра няма да вкарва режим на уличното осветяване. В общината разноските за улично осветяване са скочили съвсем четири пъти, само че няма да има режим на уличните лампи.

В детска градина, която се отоплява на газ, от 2600 лева междинен разход към този момент е 9400. Увеличили са се сумите за ток от 300 лева на близо 1000 на месец.

Уличното осветяване се контролира от фотоклетки и няма по какъв начин да стане почасово.

Не се планува прекъсване поради сигурността на жителите. При фрапантен скок на електрическата енергия може да се стигне до неплащане на сметки.

Поскъпването на горивата пък може да докара до повишаването на междуградските автобусни транспорти приблизително с 20%.

 Рилският манастир с режим на отопление, през 8 часа пускат радиаторите Виж още

От казуса не са изолирани и манастирите и храмовете.

Сметката за електрическа енергия на Бачковския манастир за декември 2021 година е три пъти по-висока в съпоставяне със същия месец на миналата година. Това сподели за Българска телеграфна агенция секретарят на Светата обител Васил Апостолов. Той посочи, че заплащат ток на промишлени цени - по 0,44 лв. за киловатчас без Данък добавена стойност, като добави, че нямат никакво произвеждане и това, по думите му, е ужасно доста и визира всички манастири в страната. Според него би трябвало да се вземат ограничения от страна на страната, една от които е да помогне тези месеци на Светата обител.

За да се оправят по някакъв метод, в манастира са наложени редица ограничавания. Не се отоплява хотелската част и в тази връзка се отхвърлят резервации на богомолци. Единственото място, откъдето не пестим, е църквата, която е постоянно отоплена за миряните, акцентира Васил Апостолов. Ако не се вземат ограничения и януари се получи същата сметка, от Светата обител ще бъдат принудени да я разсрочат, което пък ще ги натовари с заплащане на лихви, сподели още секретарят на манастира. Положението сега е мъчно, с цел да не кажа сериозно, добави Апостолов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР