Скъпи съотечественици,Радвам се да видя толкова много хора, стекли се

...
Скъпи съотечественици,Радвам се да видя толкова много хора, стекли се
Коментари Харесай

Речта на Радев на Рожен: Казваме не“ на нихилизма и безродието

Скъпи съотечественици,

Радвам се да видя толкоз доста хора, стекли се от всички краища на Родината на това съкровено за всеки българин място - Роженските поляни, огласяни от незапомнени времена от кабагайдите и волната родопска ария. Където преди век минаваше границата, разделяла нашите родове, където генерации българи имаха една фантазия – да живеят дружно в свободна, обединена и просперираща България.

Днес, водени от завета на нашите предци и дълга към идните генерации, ние заставаме дружно, с цел да издигнем високо българския байрак. Толкова високо, колкото не сме дръзвали даже да го забележим в фантазиите си. Но най-много, да го издигнем вътре в сърцата си.

Днес ние споделяме „ не “ на нихилизма и безродието, които катастрофираха в своето непочтеност с опитите си да охулят и пречупят тази самодейност. Днес ние демонстрираме, че няма мощ, пред която да отстъпим от своята принадлежност към жанр и Отечество.

Днес съживяваме паметта на хилядите храбри българи, които загиваха под българското знаме, само че в никакъв случай не позволиха то да попадне в плен. Отдаваме респект към паметта на предците, които извоюваха правото българският байрак да се вее свободно.

Отдаваме благодарност към поколенията, строили България, към всички невероятни сънародници, които забиха българския байрак на най-високите международни върхове в спорта, науката и изкуството.

Заедно със знамето, ще издигнем високо и нашия завет към бъдните генерации – да бъдат свободни, почтени и обединени към нашите свещени полезности, идеали и знаци.

И както тук, на Рожен, преди век нашите предшественици откриха сили да заличат граничната вадичка, дано през днешния ден поставим старания да преборим и надмогнем границите вътре в себе си, които ни разделят.

Българският байрак на Рожен ще ни припомня, че в случай че слеем пътеките на нашите персонални ориси, ще надмогнем всяко разделяне и ще градим дружно нашия общ триумф. И няма значение какви са нашите дела – те ще бъдат мощни, в случай че ни водят към обединяване пред Отечеството, пред нашата религия, пред нашата родова памет и национални знаци.

Защото ние знаем от историята ни, че единствено безсънен, единен и повярвал в своите лични сили народ може да устоява на историческите ветрове и да гради с достолепие личните си бъднини.

Тази година ще отбележим 111 години от Освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Ще се преклоним пред предците ни, които ни дадоха религия и сили и в респект и на които се издига пилонът с българския байрак на Рожен. Защото би трябвало да помним, че любовта към България е непреходна, а нейната градивна мощ е несломима. Затова желая да изкажа своята дълбока признателност към всички вас – основатели, уредници, донори, строители и всички, пристигнали на Роженските поляни довечера.

Нека българското знаме продължи да ни сплотява и да ни води по пътя към благоденствието на нашия народ!

Да живее България!

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР