Скъпи сънародници, ще има още много празници. Светите празници нека

...
Скъпи сънародници, ще има още много празници. Светите празници нека
Коментари Харесай

За пръв път от началото на пандемията чухме ”Скъпи сънародници”. Но не от политик, а от лекар

Скъпи сънародници, ще има още доста празници. Светите празници дано да са в сърцето и душата ни. Ако държим на хората, които обичаме и почитаме, дано съблюдаваме отдалеченост и да не се събираме.
Тези думи пристигнаха от устата на доктор. За пръв път от тези съвсем 10 месеца чухме апел, започващ със " Скъпи сънародници ". Този апел не пристигна от политик, не пристигна от ръководещ. Дойде от доктор. Лекар, който умерено изясни - няма нищо ужасно, само че би трябвало да сме виновни. Не упрекна народа, не обрисува апокалипсиси. Призова за успокоение.

Това трябваше да бъде направено доста от дълго време. Още през март, когато България бе ударена от първата вълна на COVID-19. Тогава обаче популацията се уплаши - тъй като от екрана военачалник в униформа и лица на здравната система му обясниха, че ни чакат чували с трупове и ще бъде ужасно. Но никой не сподели " Скъпи сънародници ". Никой.

Призивът пристигна тази заран в Българска национална телевизия от доцент доктор Светлана Велизарова, началник на Детската клиника по белодробни болести " Света София ". Тя бе в студиото дружно с доктор Гергана Николова, общопрактикуващият доктор и член на УС на Българския лекарски съюз.

" Тези ограничения трябваше да се приложат най-малко 15 дни по-рано. Първо, тъй като в действителност здравната система безусловно изнемогва. Леглата не лекуват, а личният състав е толкоз изтощен и толкоз надъхан отрицателно, тъй като слуша непрестанно по малкия екран по какъв начин хора умират по стълбищата, по какъв начин няма къде да одобряват болните, по какъв начин ги оставят 4-5 часа. За момент медиите не дадоха другата страна - какво вършим ние и в какво състояние сме сложени. Имаме ли сили даже да идем на работа, имаме ли задоволително медикаменти и задоволително личен състав? ", уточни още доцент Велизарова.

По думите й по чисто обществени аргументи ограниченията са закъснели, а това ще докара до проблеми.

" Идва 8 декември. Мислите ли, че младежите няма да се съберат? Аз не мисля. След това отпускаме ограниченията тъкмо преди Коледа - ще стане същото по всички магазини, заведения за хранене, каквото беше в този момент - в петък. Народът пазари все едно умира на другия ден. Сега ще бъде същото. Мислите ли, че хората ще се спрат да пътуват и събират за празниците в компании от 20-30 индивида? ", уточни още доцент Велизарова.

" Искам да кажа - напрежението в лечебните заведения е толкоз огромно, тъй като ние сгрешихме изначално. Не трябваше непрестанно да излизат щабове, да изясняват какъв брой умират, какъв брой са инфектирани, че ковид е болест, от която наложително ще умреш, че това е чумата на 21 век. Трябваше всеки ден да излизат способени хора, които да изясняват по какъв начин стартира тази болест, по какъв начин протича, че продължава с температура над 10 дни, че кашлицата може да продължи до месец, че всички тези неща са естествени. Трябваше да им се каже на болните, които са у дома сами, извънредно уплашени от това, което слушат по малкия екран, че не е толкоз ужасно най-малко в 80% от случаите ", разяснява доцент Велизарова.

Огромна рецензия бе отправена и към медиите.

" Да сте чули един лекар-клиницист да е излязъл по която и да било телевизия да изясни със спокоен звук, да успокои хората, да изясни, че не всеки умира от това. Но всеки ден чуват противоположното. Погледнете - във Фейсбук се приказва за лекарите като “уроди”, “убийци в бели престилки”. Защо се позволи това? Как ще градим доверие? Златно лекарство да дадеш на пациент, той няма да го пие, тъй като не ти има вяра. От 45 хиляди оздравели, двама ли не намерихте да кажат по какъв начин го лекуваха. Стига с тея разкарваници на коли за спешна помощ, стига с тия умрели пред лечебните заведения. Вие ни дискредитирате. Доверието в лекарите понижа фрапантно ", уточни шефът на детската белодробна клиника.

" Изначално беше сбъркана тактиката на реакция. Хайде, март месец бяхме сюрпризирани, нищо не се знаеше. Но какво трябваше да вършим през лятото? Да се хвърли цялата финансова, доброволческа и каквато било поддръжка към доболничната помощ. Всичко това не трябваше да се прави от общопрактикуващи лекари, а от доброволци. Нямаше да влизат в лечебните заведения хора, които нямат потребност от О2. Вкъщи било доста ужасно. Това не се сподели на пациентите ни. Защо всичко трябваше да се хвърли в Бърза помощ? Те не са шесторъкият Шива. Не можем да ги умножим ", уточни още доцент Велизарова.

" Важно е всички да схванат. Ние с доцента знаем. Но вирусът не е “обикновено грипче”, както ни убеждаваха. Че той поразява, изключително в огромен битов контакт. Важно е да стигнем до хората и да им кажем, че самосъзнанието е от решаващо значение. Свободата е опцията самичък да си налагаш ограничавания. Не би трябвало да влизаме в ролята на някакви “предатели”, които са издали Пешко, чийто татко е с позитивен PCR, тъй като Пешко би трябвало да отиде да чества 8 декември. Това би трябвало да се разбере. Това са хора, за които аз знам. А какъв брой са тези, за които не знаем? Тези, които знаят, че може да са заразни, разхождат се… и най-малкото - не носят маски ", изясни доктор Гергана Николова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР