Скъпи любители на изкуството, с удоволствие Ви каним на официалното

...
Скъпи любители на изкуството, с удоволствие Ви каним на официалното
Коментари Харесай

Откриват изложба на Лидия Кирева в Дома на културата

Скъпи фенове на изкуството, на драго сърце Ви каним на формалното разкриване на първата независима галерия на Лидия Кирева, озаглавена "Цветовете на душата ми ", което ще се състои в Дома на културата "Борис Христов " през днешния ден от 18.30 ч. Лидия Кирева е родена през 1965 година в Цалапица, област Пловдив. Отрано е привлечена от изящното изкуство, само че с непредвидена мощ то нахлува в живота й през 2014 година, когато стартира първите си опити като самообразован художник. Рисува с маслени бои. 
За нея рисуването е магия, наслада, страст, ентусиазъм, хубост, които предава на платната си. В експозицията ще бъдат показани както последните произведения на художничката, по този начин и творби от ранния й интервал. Изложбата демонстрира 50 произведения. Платната са тематично групирани в няколко посоки и обичани сюжетни тематики - пейзажи в целия нюанс на Балкана и морето, цветя, настроения, предадени посредством живописта. Жителите и гостите на Пловдив ще имат опция да се насладят на живописните произведения на авторката до 16 октомври, 2017 година Очакваме Ви на 6 октомври 2017 година от 18:30 часа в Дома на културата "Борис Христов ", ул. "Гладстон " №15, Пловдив!

- Откога рисувате? Какво Ви предизвика да творите? 

- Преди няколко години си купих темперни бои /все отново работя в книжарница/, само че в никакъв случай не ми оставаше време да ги употребявам. Чак преди три години, в края на лятото, когато се върнахме от отмора край морето, една вечер импулсивно разрязах лист картон на четири, отворих боите и започнах да рисувам цветя с пръстите си. След това се заинтересовах от тази техника, открих и други като мен и до през днешния ден не спирам да предавам на платното облиците от въображението си. 

- Имате ли обичана картина? А тематика, която пресъздавате?

- Всички картини усещам и обичам като свои деца, само че "На прага на моя дом " ми е обичаната. Най-често рисувам разнообразни по форма, само че изпълнени с доста въодушевление, цветя. Обичам природата, тя е на всички места към мен и не спирам да я предавам в творбите си. 

- Как започнахте с рисуването? 

- Изпитвах увлечение към изкуството още от ученическите си години. Мечтата ми беше да изучавам в Художествената гимназия, само че не съумях да я осъществя по ред аргументи. Дълги години останах надалеч от рисуването, само че пристигна един миг, в който пристрастеността към него надви над забързаното всекидневие.

- Има ли художник, от който се учите и който ви оказва помощ в сложния път на изкуството?

- В началото, когато всичко ми беше ново и незнайно, се свързах с Мирела Асенова и тя ми оказа помощ в първите опити. Но учителят, от който се научих по какъв начин да работя с композицията, по какъв начин да греша цветовете, с цел да получавам точните тонове, по какъв начин творбите ми да носят моята характерност, е Милен Сиромашки. Той е индивидът, художникът и менторът, който ме научи да бъда себе си и да се показвам на платното по най-хубавия метод.

- Какво сънува един създател? 

- Сънувам цветята, облаците, морето, вятърът, които след това рисувам.

- Рисувате пейзажи - кое е най-трудното в един пейзаж? Различно ли е чувството, когато рисувате пейзажи и когато рисувате нещо друго?  

- Няма елементарно или мъчно. Когато излиза от сърцето и душата, всичко се получава с лекост и носи заряд от сила и задоволство.

- Помага или пречи това, че не сте приключили художествена гимназия или академия? Това дава ли Ви по-голяма независимост да експериментирате, или Ви лимитира? 

- Не мисля, че дипломата основава художника. Аз съм свободна да рисувам това, което усещам и чувствам.

- Каква е Вашата формулировка за гений? Самотна персона ли е създателят - човек на изкуството? 

- Талантът е подарък Божи. Той е това зрънце, което кара художникът да твори, искрата, която възпламенява пристрастеността му към изкуството. Но единствено гений не е задоволителен. Необходимо е самообладание и труд, доста труд. Когато твори, художникът остава уединено с въображението си и като че ли попада в различен свят - магичен и трогателен, в който времето стопира.

- Какво е чувството, когато човек рисува? 

- За мен рисуването е магия. То е наслада, страст, прекарване, хубост. Това е методът да изразиш себе си. Все едно пишеш разказ за своя живот.

- Когато рисуваш, мислиш ли за индивида, при който ще попадне твоята картина? Какво е посланието, което отправяш? 

- Всяка картина носи парченце от душата на своя основател. Иска ми се в моите платна хората да усетят топлота, ентусиазъм и доста обич.

- Необходимо ли е постоянно да има някакво ентусиазъм? Различно ли е възприятието, когато рисувате по поръчка и когато имате потребност да изразите себе си посредством картините?

- Не ми е належащо ентусиазъм. Мога да рисувам когато и да е и на всяко място.

- Как виждате развиването си като художник и какви са бъдещите ви проекти в тази сфера?  

- Рисувам за наслаждение и ще не преставам да го върша.

- Какво Ви следва? Да чакаме ли галерия скоро?

- Получих покана от Двореца в Балчик за независима галерия през идната 2018 година. Днес ми следва откриването на първата ми независима галерия. Заповядайте от 18. 30 ч. в Дома на културата "Борис Христов " в Пловдив!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР