Скъпи бутици изкупуват най-хубавите дрехи и аксесоари от магазините за

...
Скъпи бутици изкупуват най-хубавите дрехи и аксесоари от магазините за
Коментари Харесай

Бутици изкупуват дрехи "втора ръка" и ги продават на тройни цени

Скъпи бутици изкупуват най-хубавите облекла и аксесоари от магазините за артикули втора употреба, с цел да ги препродават на най-малко двойно и тройно по-високи цени, сподели инспекция на в. " Телеграф “. Това удостовери и шефът на Асоциацията на преработвателите и търговците на облекла втора ръка Севдалин Спасов.

Обикновено търговците идват в деня на зареждане. Харесват си хубави неща и ги препродават в бутици, а в последно време доста постоянно и в онлайн платформи за търговия. Находчивите прекупвачи търсят най-запазените облекла от хубави марки. Предпочитат такива, които действително не са употребени и още имат етикети. Ако пък нямат – поставят им нови. Изкупуват облеклата по 13 лв. за кило, а след това ги препродават със забележителна надценка в своите търговски обекти. Физическите лица, които препродават в онлайн платформи, също си вършат положителни облаги.

Междувременно се ускорява наклонността в магазините втора ръка да се оферират и използвано долни дрехи и обувки. Тези артикули обаче са неразрешени за продажба в подобен тип търговски обекти според разпоредба 27 на Здравното министерство от 2005 година Забраната обаче всеобщо не се съблюдава. Незаконно в една от най-големите вериги за артикули втора употреба в центъра на София има цялостен куп долни дрехи – остарели гащи и сутиени, които се оферират по 16,90 лв. за кг. В различен магазин в центъра на столицата пък се продават използвани чорапи и чорапогащници. Тези, които са още в истинската си опаковка и евентуално не са употребени въобще, вървят по 3-4 лв.. В същия търговски обект има даже бебешки обувки и маратонки.

Продажбата на остаряло долни дрехи е в действителност нарушаване и не поддържаме неговото предложение, макар че всички артикули се дезинфекцират, разяснява Севдалин Спасов. Той обаче добави, че напълно скоро ще бъде позволена продажбата на използвани обувки. Това ще стане с смяна в наредбата на Здравното министерство, която се приготвя от работна група. Идеята е да се позволи продажбата на използвани обувки, само че за лица над 7-годишна възраст. Относно остарялото долни дрехи възбраната остава.

Спасов изясни, че опцията да се оферират за наново прилагане използвани обувки е залегнала в директивата на Европейски Съюз, която предизвиква кръговата стопанска система. Сега разпоредба 27 опонира на тази инструкция, счита той. 

Глобите за продажба на остаряло долни дрехи и обувки съгласно Закона за здравето са от 200 до 3000 лева за едноличните търговци, като при наново нарушаване сумата е от 1000 до 8000 лева На юридически лица се постанова имуществена глоба от 1000 до 5000 лева При наново нарушаване тя е от 3000 до 12 000 лева За физически лица санкцията е от 100 до 1500 лева, при наново нарушаване от 500 до 1500 лева Седем акта е съставила столичната РЗИ от началото на годината до в този момент за продажба на персонално долни дрехи, обувки, облекла и играчки за деца до едногодишна възраст.

Нарушенията обаче не понижават.  За несъмнено време неразрешените за продажба артикули втора ръка се изтеглят от комерсиалната мрежа и след време още веднъж се пускат за продажба, показват от РЗИ. В някои от търновските магазини вид " рови, рови " също се продават втора ръка дамско и мъжко долни дрехи, бански, чорапогащници, чорапи и обувки. Цените на бельото са по левче за численост долно долни дрехи, 1 - 2 лева за сутиен, чорапите са на цени от 20 до 50 ст., за банските костюми са разнообразни, според дали са цели, или се състоят от долнище и горнище, само че приблизително са по 3 до 5 лева Обувките се харчат за по 10 лева чифтът. От РЗИ във Велико Търново през последните години не са налагали санкции на сходен вид магазини за продажба на долни дрехи и други облекла втора ръка, чието място не е в търговски обект.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР